Uskok predlaže da se Vidoševiću oduzme 39 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Optužnicom koju je Uskok podigao protiv Nadana Vidoševića i još osam osoba zbog izvlačenja novca uglavnom iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) predloženo je da se Vidoševiću oduzme imovinska korist u iznosu od 39 milijuna kuna.

Glasnogovornik zagrebačkog županijskog suda Krešimir Devčić u srijedu je rekao novinarima da je Uskok u odnosu na Vidoševića predložio tzv. prošireno oduzimanje imovinske korisiti u iznosu od čak 39 milijuna kuna, rukovodeći se pritom mišljenjem knjigovodstveno-financijskog vještaka koji je utvrdio da između njegovih zakonitih prihoda i imovine postoji znatan nesrazmjer. Također je stavljen prijedlog da se oduzme i određeni broj umjetnina, rekao je Devčić. Vidoševića se tereti da je godinama potkradao HGK kojeg je s još osam osoba oštetio za oko 36 milijuna kuna. Bivšeg čelnika HGK-a Vidoševića i njegove suokrivljenike Uskok tereti za više kaznenih djela koja su navedena u šest točaka optužnice.

"Radi se o kaznenim djelima udruživanja za počinjenje kaznenih djela pri čemu je Vidošević označen kao organizator i više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti", rekao je Devčić. Pojasnio je kako prema proceduri, nakon podizanja optužnice treba odrediti predsjednika optužnog vijeća koje će u konačnici odlučivati o osnovanosti optužnice. Predsjednik optužnog vijeća dostavlja optužnice okrivljenicima i njihovima braniteljima koji imaju pravo odgovora u roku od osam dana nakon čega se zakazuje sjednica optužnog vijeća. Sjednica optužnog vijeća, koje može potvrditi ili odbaciti optužnicu, ali je i vratiti Uskoku na doradu može se očekivati početkom jeseni. Vidoševićev odvjetnik Dražen Delač izjavio je Hini kako je obrana spremna poricati navode iz optužnice.

"Bilo je logično očekivati da će u jednom takvom predmetu nakon duge istrage i nekoliko proširenja biti podignuta optužnica", kazao je odvjetnik. Dodao je, kako je Uskok od djela optužbi odustao tijekom istrage pa će u tom smislu tek vidjeti na koji je način postavljena optužnica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter