USKOK podnio žalbu na jamčevine za Mamića i ostale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK je u ponedjeljak podnio žalbu na sudsku odluku prema kojoj Zdravko Mamić, njegov sin i dvojica osumnjičenih poduzetnika istražni zatvor mogu zamijeniti jamčevinama.

Tužiteljstvo nije zadovoljno ni činjenicom što je sutkinja istrage odbila u jednomjesečnom istražnom zatvoru zadržati čelnika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damira Vrbanovića kojemu je zbog toga nastavila vrijediti jamčevina od milijun kuna uplaćenih u srpnju nakon pokretanja prve istrage zbog milijuna izvučenih iz Dinama.

Žalbu na odluku sutkinje istrage Erne Dražančić od 19. studenoga Uskok je najavio čim je donesena.

- Žalit ćemo se jer s obzirom na kriminalnu količinu koja se okrivljenicima stavlja na teret, ozbiljnost kaznenih djela i imovinsku korist koja je pribavljena i kojom je oštećen Dinamo smatramo da nikakva mjera opreza niti jamstvo ne može zamijeniti istražni zatvor, kazao je tužitelj Tonči Petković nakon ročišta u četvrtak navečer.

Mamiću je tada određen istražni zatvor iz kojega može izaći uz 14 milijuna kuna jamčevine. Njegovu sinu Mariju Mamiću određena je jamčevina od pet milijuna kuna, a dvojici osumnjičenih poduzetnika Sandru Stipančiću i Igoru Kroti od četiri, odnosno dva milijuna kuna.

Nova USKOK-ova istraga protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa rezultat je nadzora kojega je mjesecima provodio sektor za otkrivanje poreznih prijevara pri Ministarstvu financija.

Iz Dinama navodno izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti
Tzv. porezni USKOK navodno je utvrdio da je iz Dinama preko off shore tvrtki od 2004. izvučeno preko deset milijuna eura i pola milijuna funti. Upravo su za taj dio priče, po sumnjama tužiteljstva, bili zaduženi Mamićev sin Mario te dvojica uhićenih poduzetnika Krota i Stipančić.

Prema pisanju medije imena te dvojice istarskih poduzetnika i ranije su se u nekoliko navrata spominjala u kontekstu malverzacija i pranja novca u inozemstvu preko off-shore tvrtki. Njihove su tvrtke navodno surađivale s ukrajinskom vladom dok je na njenom čelu bila Julija Timošenko, ali i vladom Republike Srpske Milorada Dodika.

Tužiteljstvo sumnja da je Mamić, kao izvršni dopredsjednik i član uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. do travnja ove godine, povezao u zločinačko udruženje Vrbanovića, kao glavnog direktora i člana uprave Dinama, svog sina, Krotu i Stipančića kao voditelje poslovanja ili prokuriste tvrtki iz Švicarske, Arapskih Emirata, Velike Britanije i Hong Konga.

Mamić je sa sinom, Krotom i Stipančićem navodno dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između Dinama i tvrtki iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali Mamić i Vrbanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter