USKOK podigao optužnicu protiv HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK je danas podignuo optužnicu u slucaju Fimi media kojom je optužio HDZ, bivšeg predsjednika te stranke i premijera Ivu Sanadera te još devetero pravnih i fizickih osoba za nezakonito izvlacenje novca iz državnih institucija i poduzeca te punjenje HDZ-ovog "crnog fonda" s ukupno 46,6 milijuna kuna.

USKOK Sanadera tereti da je od tog iznosa, pribavljenog od kraja 2003. do srpnja 2009., za sebe zadržao najmanje 15 milijuna kuna, dok je ostatak ostao u HDZ-u koji je postao prva hrvatska politicka stranka koju se tereti za štetu nanesenu državi.

USKOK je u optužnici za Sanadera zatražio odredivanje istražnog zatvora iz kojega je, pak, po nedavnoj odluci Ustavnog suda, trebao izaci najkasnije u ponedjeljak, 12. prosinca u 7 sati. Buduci je istraga završena i podignuta je optužnica o tome više nece odlucivati sudac istrage vec optužno vijece koje mora odluciti i o osnovanosti optužnice.

Na zagrebackom Županijskom sudu doznaje se da ce vijece pod predsjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac zasjedati vec sutra u 10 sati.

Uz Sanadera i HDZ, USKOK je optužio i bivše HDZ-ove stranacke dužnosnike, riznicara Mladena Barišica, glasnogovornika vlade i šefa izbornih stožera HDZ-a Ratka Maceka, blagajnicu Branku Pavoševic, vlasnicu privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime Nevenku Jurak, dvoje njezinih suradnika Anitu Loncar Papeš, Bojana Dimica te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

Nakon godinu i pol istrage USKOK ih je optužio zbog udruživanja za pocinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.

Podignutom optužnicom nisu obuhvaceni šefovi državnih tijela, institucija i poduzeca koji su sudjelovali u nezakonitom izvlacenju novca i punjenja HDZ-ovog "crnog fonda", no u USKOK-u kažu da ce protiv njih biti pokrenuti posebni postupci zbog zlouporabe u poslovanju s okrivljenim društvom Fimi media.

Sanadera se tereti da je od kraja 2003. do srpnja 2009. povezao ostale optuženike s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a. Od pocetka su skupinu cinili Barišic, Macek i Pavoševic, a 2004. im se na Barišicev prijedlog pridružila Nevenka Jurak koja je za izvlacenje novca iz svoje tvrtke Fimi media angažirala Anitu Loncar-Papeš i Dimica.

USKOK tvrdi da je Sanader osobno i posredstvom Barišica od celnika pojedinih državnih tijela, institucija i poduzeca tražio da poslove nabave pojedinih roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s Fimi medijom. USKOK pritom posebno navodi sastanak u Vladi održan 4. travnja 2007.

Po optužnici, Sanader se s Nevenkom Jurak dogovorio da ce ona dio novca izvucenog preko njene tvrtke predavati Barišicu, a on Sanaderu. Dijelom tako dobivenog novca su se, po nalogu Sanadera, vršila placanja u korist HDZ-a.
USKOK tvrdi da su Sanader, Barišic i Macek, istupajuci ispred HDZ-a i "koristeci cinjenicu da je ista vladajuca stranka, od veceg broja fizickih i pravnih osoba u vidu donacija prikupljali financijska sredstva za potrebe financiranja HDZ-a".

Tako prikupljenih najmanje 15,3 milijuna kuna blagajnica Pavoševic nije iskazala u poslovnim knjigama HDZ-a vec je mimo propisanog nacina financijskog poslovanja politickih stranaka, placala troškove HDZ-a te "vršila isplate" u korist fizickih i pravnih osoba kojima se u obavijesti o optužnici objavljenoj na USKOK-ovim stranicama ne navode imena. Takve naloge je navodno dobivala osobno od Sanadera ili posredstvom Maceka, kažu u USKOK-u te dodaju da su neka "znatna placanja" iz HDZ-ovog "crnog fonda" obavljali Barišic i Macek.

Osim nezakonito pribavljene koristi za HDZ i Sanadera, sumnja se da su se navedenim zlouporabama Nevenka Jurak i njezina tvrtka okoristili 14,4 milijuna kuna, Anita Papeš-Loncar za dva milijuna kuna, a Dimic za 1,8 milijuna.

Neslužbeno se doznaje da USKOK-ov spis broji oko 60.000 stranica. Uoci podizanja optužnice USKOK je zbog nedostatka dokaza odustao od kaznenog progona bivšeg glavnog tajnika stranke Ivana Jarnjaka.

Pod istragom u slucaju Fimi media još su bili bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku ucinkovitost Vinko Mladineo, bivši šef Hrvatskih šuma Darko Beuk te bivši celnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar i Zlatko Korpar.

HDZ-u je prije nekoliko dana, zbog nepremostivih razlika, punomoc otkazao bjelovarski odvjetnik Vladimir Gredelj pa se za sada ne zna tko ce stranku braniti na sudu, gdje ce ju predstavljati Damir Sesvecan. Naime, po zakonu okrivljena pravna osoba mora na sudu imati svog predstavnika.

Nakon što se u javnosti pocelo nagadati da je istraga proširena i na tada vladajuci HDZ iz te su stranke odgovarali da glavni državni odvjetnik i USKOK protiv njih vode politicki progon pred parlamentarne izbore. No, državno je odvjetništvo takve tvrdnje odbacivalo isticuci da ima dokaze da je novac završio u HDZ-u.

Ilegalno prikupljanje novca za tu stranku nedavno je priznao i bivši direktor HEP-a Ivan Mravak, koji je USKOK-u opisao kako je za stranku Barišicu predao 600 tisuca kuna. Inace, Mravak je jedan od prvih svjedoka u ovoj aferi, otvorenoj nakon što je bivši clan uprave Croatia Osiguranja Damir Mihanovic prvi progovorio o tajnom sastanku u vladi na kojem je tadašnji premijer Sanader navodno sugerirao poslovanje preko tvrtke Fimi media.


Podijeli: Facebook Twiter