USKOK-ova optužnica protiv Jurice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv bivšeg veleposlanika Hrvatske pri Ujedinjenim narodima Nevena Jurice podignuta je optužnica zbog zloporabe položaja i ovlasti, odnosno trošenja državnog novca za zabavu tijekom mandata u Washingtonu i New Yorku. Prema optužnici koju je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala jucer dostavio sudu, Juricu se tereti da je oštetio Ministarstvo vanjskih poslova za 120.815,75 dolara, odnosno za oko 677 tisuca kuna. Taj iznos nešto je manji od onoga koji se spominjao na samome pocetku, kada je slucaj tek izašao u javnost. Tada se spekuliralo da je Jurica nenamjenski potrošio - a potom i vratio u «kasu» Ministarstva - oko 140 tisuca dolara.

Prema USKOK-ovoj optužnici, Jurica je tijekom 2007. i 2008. godine, za vrijeme dok je bio veleposlanik u Washingtonu te stalni predstavnik Misije na East Riveru, novcana sredstva i bankovne kartice Misije i Veleposlanstva koristio u osobne svrhe. Kreditne kartice je koristio za placanje raznih osobnih racuna, pravdajuci se reprezentacijom, a povremeno je i s bankomata dizao gotovinske iznose. Cak i u slucajevima pravdanja reprezentacijom, tvrdi USKOK, Jurica je «zaboravio» podnijeti originalne racune.

Iako se u samom priopcenju tužiteljskog aparata ne navodi na što je sve Jurica trošio novac, vec je duže vrijeme u javnost puštena informacija da se veleposlanik znao jako dobro zabavljati po kultnim hotelima i kockarnicama Las Vegasa, što bi na kraju pravdao kao reprezentaciju Hrvatske. Za ovo kazneno djelo predvidena je kazna od jedne do deset godina zatvora, a neslužbeno se saznaje da USKOK ni pod koju cijenu ne želi da presuda bude uvjetna, odnosno nastojat ce da Jurica završi iza rešetaka.

Imenovanje Nevena Jurice na mjesto stalnog hrvatskog predstavnika pri UN-u u trenutku kada je Hrvatska postala nestalna clanica Vijeca sigurnosti od pocetka je izazivalo kontroverze jer se tvrdilo da se predsjednik Stjepan Mesic ne slaže s tim kadrovskim rješenjem mada ga je sam supotpisao. Izmedu Mesica i Jurice dogodilo se tijekom 2008. niz nesporazuma, pa se u jednom trenutku nagadalo da bi predsjednik mogao zatražiti i veleposlanikovu smjenu, no to se nije dogodilo.

Jurica je ipak u proljece ove godine napustio East River i to zbog zdravstvenih tegoba: pozlilo mu je tijekom uskrsnih blagdana kada je i hospitaliziran, a nakon toga u UN se više nije vracao. Dva mjeseca kasnije, sredinom lipnja, pismeno je od Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija zatražio da ga se razriješi veleposlanicke dužnosti, što je pravdao zdravstvenim razlozima.

Krajem lipnja, medutim, dolazi do preokreta - u javnost izlaze informacije da se Jurica nije povukao samo zbog narušenog zdravlja, nego da MVPEI sumnja da je nenamjenski trošio novac. Ministarstvo je tada izvijestilo da je Uprava za financijsko-materijalno poslovanje utvrdila «nepravilnosti u poslovanju hrvatske Misije pri UN-u», a neslužbeno se spominjalo da je Jurica nenamjenski potrošio oko 140 tisuca dolara.

Taj je novac u meduvremenu i vratio, ali ga je Ministarstvo ipak prijavilo nadležnim tijelima pa je sredinom srpnja protiv njega pokrenuta uskocka istraga.


Podijeli: Facebook Twiter