USKOK optužio bivšeg HEP-ovca zbog mita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK je protiv bivšeg clana Uprave HEP-a Ante Despota podignuo optužnicu zbog kaznenog djela primanja mita.

Tereti ga se da je dobivanje poslova tehnicke zaštite HEP-ovih objekata uvjetovao isplatom mita i da je tako od dva trgovacka društva dobio oko 430 tisuca kuna, dok od drugih društava nije uspio naplatiti traženo.

Optužnicom mu se stavlja na teret da je od sredine ožujka 2006. do 20. lipnja 2007. - kao clan Uprave HEP-a nadležan za proizvodnju i istovremeno predsjednik Nadzornog odbora (NO) HEP-Proizvodnje, te posebnom odlukom ovlašten i odgovoran za provedbu cjelokupnog postupka nadmetanja i realizaciju ugovora u postupcima tehnicke zaštite objekata HEP-a - u više navrata s predstavnicima pojedinih trgovackih društava dogovorio i obecao zakljucenje konkretnih ugovora pri cemu je za sebe tražio isplatu postotka od vrijednosti pojedinih ugovora.

Od predstavnika pojedinih trgovackih društava, cije ponude su u redovno provedenom postupku javnog nadmetanja bile prihvacene kao najpovoljnije, u više je navrata tražio da mu se, za stavljanje na dnevni red i ishodenje suglasnosti Nadzornog odbora za zakljucenje ugovora višemilijunske vrijednosti, isplati novcani iznos u postotku od vrijednosti ugovora.

Od trgovackih društava, od kojih je nekima davao upute kako trebaju sastaviti ponudu da bi bila najpovoljnija, za ugovaranje odredenih poslova tražio je da mu isplate od dva pa do najviše 10 posto od vrijednosti ugovorenih radova. Trgovackim društvima je obecao da ce im i ubuduce neposrednim pogodbama omogucavati dobivanje poslova od HEP-Proizvodnje i drugih ovisnih trgovackih društava HEP Grupe.

Da bi osigurali zakljucenje ugovora pojedini direktori su pristali na njegove zahtjeve pa je tako u listopadu 2006. direktor jednog trgovackog društva, na ime tražene i dogovorene isplate od pet posto ukupne vrijednosti ugovorenih radova, okrivljeniku dao dio dogovorenog iznosa od 30.000 eura, a direktor drugog trgovackog društva mu je 15. veljace 2007. dao 200.000 kuna, dok od drugih društava nije uspio naplatiti traženo.

Taržit ce se da Despot tako steceni novac vrati.


Podijeli: Facebook Twiter