USKOK nezainteresiran za Sanaderovo svjedocenje?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši HDZ-ov riznicar Mladen Barišic provest ce u Remetincu bar mjesec dana. Tako je odlucio sudac istrage Krešimir Devcic. Barišic je doveden na sud u cetvrtak ne bi li se moglo odluciti o prijedlogu USKOK-a da mu se odredi pritvor.

USKOK je tražio pritvaranje Barišica zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Sudac Devcic odbacio je USKOK-ov zahtjev da se Barišica pritvori zbog ponavljanja kaznenog djela, buduci da je ostao bez funkcija, kako u stranci, tako i u carini.

U istrazi ce biti ispitano oko 60 svjedoka, mahom clanova uprava državnih poduzeca s kojima je radila Fimi media, a kako nam je neslužbeno potvrdeno, USKOK nije najavio saslušanje ni jednog politicara, cak ni bivšeg premijera Ive Sanadera.

Nakon Barišicevog saslušanja njegov branitelj Ante Madunic ustvrdio je da Barišic nije stigao dati obranu pred USKOK-om jer mu je pozlilo. Bivši šef Carinske uprave tako je ipak odgodio razgovor s USKOK-om, iako je odvjetnik Madunic još prošlog tjedna pisao ravnatelju USKOK-a Dinku Cvitanu s molbom da razgovara s Barišicem.

Madunic je otklonio i nagadanja da je njegov klijent ikoga teretio ili da ce ikoga posebno teretiti u svojoj obrani. Mediji, naime, spekuliraju da je Barišic duže vrijeme nezadovoljan Sanaderom, kao i da je spreman govoriti i o sumnjivim poslovima drugih HDZ-ovaca bliskih bivšem premijeru.

"Ne pada nam na pamet komentirati medijske najave da ce Barišic teretiti ovu ili onu osobu. Obranu ce iznijeti kad se pripremi i kad dobije uvid u nalog za provodenje istrage. Inace, mogu opovrgnuti medijske tvrdnje da je kod mog branjenika nadeno 2,5 milijuna kuna", rekao nam je Madunic.

Istraga zbog protuzakonitog posredovanja otvorena je protiv Mladena Barišica još u svibnju. Za istragu se saznalo jer je Barišic primio obavijest USKOK-a da ga se istražuje zbog tog kaznenog djela. Radilo se o protuzakonitom posredovanju s famoznog sastanka u Vladi, na kojem su bili direktori 20 državnih poduzeca. Na sastanku je bio i Ivo Sanader, koji je okupljene navodno uputio da ce im Barišic objasniti s kim trebaju raditi, a Barišic ih je naputio da je rijec o Fimi mediji Nevenke Jurak.

Otad USKOK službeno istražuje Barišica, a Jurak je uhicena u kolovozu, zbog sumnje da je izvlacila novac iz svoje tvrtke fiktivnim ugovorima s drugim poduzecem. Još je u pritvoru, za razliku od Darka Beuka, koji je pušten cim je nadopunio obranu i navodno progovorio kako je Fimi media poslovala s Hrvatskim šumama dok je on bio na celu Uprave. (S. ABRAMOV/Novi list)

Barišica HDZ nece izbaciti iz stranke

Mladen Barišic, neslužbeno doznajemo u HDZ-u, nece biti iskljucen iz stranke, kao što ranije nisu bili ni drugi hadezeovci koji su se našli u sukobu sa zakonom. Iznimka je Damir Polancec, koji je izbrisan, ali razlog tomu nisu tri optužnice protiv njega, vec verbalni delikt. Naime, njegovo svjedocenje pred povjerenstvom za privatizaciju Ine ocijenjeno je štetnim po ugled stranke.

U HDZ-u izbacuju kad protiv nekog clana postoji pravomocna presuda, tako da su u stranci i dalje, primjerice, Neven Jurica cija presuda nije pravomocna, bivši direktori javnih poduzeca Ivan Mravak, Jurica Prskalo, Darko Beuk, kao i Nevenka Jurak, protiv kojih su kazneni postupci u razlicitoj fazi. (D. C./NL)


Još bez aktiviranja zastupnickog mandata

Barišicev odvjetnik Ante Madunic tvrdi da njegov branjenik "u ovom trenutku" ne razmišlja o aktiviranju svojeg zastupnickog mandata.


"Ne bi nam to sada odgovaralo jer bi se tumacilo da samo želi saborski imunitet", istice Madunic. Nakon što je razriješen s mjesta ravnatelja carine Barišicu je preostalo još šest dana za odmrzavanje mandata koji je osvojio kao treci na HDZ-ovoj listi u prvoj izbornoj jedinici. Ako se predomisli, iz Sabora bi morala otici njegova zamjenica ?urdica Sumrak.


Podijeli: Facebook Twiter