Uskok najavio promjenu optužnice u "slučaju kamioni"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pred kraj ponovljenog suđenja u "slučaju kamioni" Uskok je najavio promjenu optužnice protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova zamjenika Ive Bačića nakon što sudsko vijeće danas nije prihvatilo dvojicu novih svjedoka iz tadašnje Vojno-obavještajne agencije (VOA).

Novi svjedoci su, po riječima tužiteljice Ksenije Pavić, među ostalim trebali svjedočiti o navodnim pritiscima na povjerenstvo za nabavu vojnih kamiona, ali i objasniti zbog čega je izvješće koje su dobili tzv. krajnji korisnici odnosno predsjednici Republike, Sabora i Vlade, bilo drugačije od prethodnog nacrta.

Rončevićeva obrana usprotivila se novim svjedocima ističući da tužiteljstvo pokušava samo produljiti suđenje koje je u završnoj fazi.

Sud je dvojicu predloženih svjedoka, Zlatka Kozolića i Ivana Popovića, odbio kao nevažne, ističući da su sva njihova opažanja već sublimirana u izvješću koje je sastavni dio spisa, ali i da je Popović od poznat kao član povjerenstva te da ga je tužiteljstvo i ranije moglo pozvati kao svjedoka.

Nakon što su zatražili prekid kako bi promijenili tzv. činjenični opis sudac Željko Horvatović dao im je rok do petka, kada bi suđenje ustraje li Uskok na promjeni optužnice trebalo krenuti iznova.

Rončević je, na današnjem, ročištu kazao da ostaje pri ranijoj obrani, iako je nekadašnji načelnik protuobavještajnog odjela VSO-e Damir Stručić potvrdio da mu je Bačić krajem 2004. izrazio sumnje u "muljaže" u nabavi vojnih kamiona.

Stručić, koji je s Bačićevom obitelji kumski povezan, posvjedočio je da mu se tadašnji Rončevićev pomoćnik prije sastanka kod ravnatelja VSA Gordana Čačića u studenom ili prosincu 2004. požalio na nepravilnosti.

"Bio je nervozan, pitao sam ga što se događa, a on mi se požalio da u postupcima nabave ima raznih nepravilnosti te da mu je žao što je prihvatio dužnost pomoćnika ministra", prisjetio se Stručić.

Bačić je, tvrdi, sve ponovio i Čačiću, koristeći pritom riječi kao što su "muljaža, namještanje, nepravilnosti i slično".

Stručić tvrdi da ga je Čačić zadužio da provjeri "što se radi oko povjerenstava", nakon čega je on u suradnji s analitičarima "napisao informaciju". Čačić je, tvrdi Stručić, s njegovim "aktom" otišao Rončeviću nakon čega ga je izvijestio da je "ministar odbacio sve njegove sugestije i da ide dalje".

"Rekao je i da će on izvijestiti predsjednika Republike i da se krajnjim korisnicima počinje pripremati informacija", prisjetio se Stručić razgovora s Čačićem, no, konačno izvješće, kaže nikada nije vidio.

"Mi nismo dobili nikakav zahtjev za daljnjim radom. U tom segmentu smo odradili svoje, napisali saznanja. Tada su trebali postupati ministar obrane koji ima vojnu pol, predsjednik i premijer ako su ocijenili da postoje elementi kaznenog djela", rekao je svjedok.

Osim što je kazao da je sumnjao u navodne "muljaže" Bačić je na posljednjoj raspravi ustvrdio i da se otpočetka protivio Rončevićevoj namjeri da ide u izravnu pogodbu s dobavljačem kamiona.

Upitan zbog čega do sada nije govorio o svojim sumnjama Bačić je kazao kako mu je Rončević rekao da će navesti da je on bio protiv odluke o izravnoj pogodbi te da se osjećao izigranim kada Rončević to nije napravio.

Ipak, dodao je kako smatra da je Rončević postupio sukladno zakonu kada je donio odluku o izravnoj pogodbi. Prisjetio se i da je na jednom sastanku Rončević rekao da ima političku odgovornost te da ne smije dopustiti da se ne ispune partnerski ciljevi te da mu je dosta 'jalovih povjerenstava'.

Rončević i njegov tadašnji pomoćnik ponovno su sjeli na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda krajem svibnja jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom su zbog nabave vojnih kamiona nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter