USKOK: Još 2010. zatražen porezni nadzor za Šegona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK je još 2010. zatražio da se provede porezni nadzor nad Brankom Šegonom, sadašnjim pomoćnikom ministra financija, te je u tri navrata 2011., 2012. i 2013. uputio požurnice zagrebačkoj policiji vezano za rezultate nadzora Porezne uprave, no taj postupak do danas nije okončan, naveli su večeras iz USKOK-a.

Slučajem Šegon, odnosno još nerazjašnjenim pitanjem je li pomoćnik ministra financija iskoristio položaj da bi pogodovao svojim tvrtkama, posljednjih se dana bave mediji.

Sumnja se pojavila nakon što je u medijima objavljeno da je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) Šegonovoj tvrtki odobrila kredit od 31 milijun kuna. Objavljeno je i da je Šegon, kao predstavnik Ministarstva financija koje je nadležno Poreznoj upravi, sudjelovao u privatizaciji vodećeg korčulanskog hotelskog poduzeća HTP Korčula, a njegova se obitelj bavi luksuznim turističkim biznisom na Korčuli.

Na internetskim stranicama Državnog odvjetništva večeras je priopćeno da je "USKOK 27. siječnja 2010. zaprimio podnesak Partnerstva za društveni razvoj koji je 12. veljače 2010. dostavljen Ministarstvu unutarnjih poslova na nadležno postupanje".

Policijska uprava zagrebačka je u studenom 2011. izvijestila USKOK da su od nadležnog ureda Porezne uprave zatražili provođenje nadzora te da će o rezultatima obavijestiti USKOK, navodi se u priopćenju.

No, ističe se, USKOK je u tri navrata tijekom 2011., 2012. te krajem 2013. godine uputio požurnice Policijskoj upravi zagrebačkoj s upitom jesu li zaprimili rezultate poreznog nadzora, kao i o poduzetim radnjama, a izviješteni su da "porezni nadzor do danas nije okončan".

Slijedom navedenog Uskok demantira napis internetskog portala Index, ističući da "nisu točni navodi da već četiri godine kaznena prijava u kojoj se preispituje bogatstvo Šegonovih stoji u ladici USKOK-a".

- S obzirom na to da se ni podnositelj kaznene prijave ni redakcija internetskog portala Index.hr nikada nisu obratili upitom USKOK-u u vezi s navedenim, nije točno da USKOK na kaznenu prijavu protiv obitelji Šegon nikada nije dao odgovor niti bilo kakvu povratnu informaciju, iako je od prijave prošlo četiri godine, navode iz USKOK-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter