USKOK izmijenio optužnicu protiv Štifanica i Prnjata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK je izmijenio dio cinjenicnog opisa optužnice za veliku medunarodnu narkoskupinu Stjepana Prnjata kojoj se sudi u Rijeci.

Precizirani su i nešto modificirani golemi milijunski iznosi za koje se tvrdi da su ih kokainom heroinom zaradili i poslije oprali Rijecanin Stjepan Prnjat i drugooptuženi, Puljanin Milan Štifanic. Optužnica spominje oko 57 milijuna kuna stecenih od biznisa s drogom.

Zbog izmjena u optužnici za koje se okrivljenici sada moraju pripremiti te zbog zauzetosti branitelja procijenjeno je da sudenje ne može završiti ovoga tjedna kako je prvotno rasporedom bilo predvideno, pa je proces do daljnjeg odgoden.

Sada više niti nije prioritet buduci da više nije pritvorski predmet. Štifanicu je istekao maksimalni pritvor od tri i pol godine te je nedavno, nakon što je odradio i jednu staru kaznu zatvora od cetiri mjeseca, pušten da se brani sa slobode.

Štifanic se jucer pojavio na sudenju, dok je Puljanin Dalibor Šilic, jedan od okrivljenika u tom predmetu, još uvijek u bijegu. Nestao je nedugo nakon što je pušten da se brani sa slobode, no sud je kasnije odlucio da ce mu se suditi u odsutnosti.

Ranije se kao glavni covjek te kriminalne organizacije spominjao Prnjat, a sada ga je, s obzirom na navode iz optužnice i iznose koji se u njoj spominju, nadmašio Štifanic.

Ova promjena posljedica je prvenstveno cinjenice da je USKOK izgubio krunsku svjedokinju za navodna velika krijumcarenja iz Južne Amerike u kojima je u prvom planu bio Prnjat, a ostale su "domace" optužbe za Štifanica.

Štifanica se tako sada tereti da je na drogi što je stizala u Pulu zaradio više od 37 milijuna kuna. Tvrdi se da je prokrijumcario i preko svoje mreže dilera preprodao najmanje po 71 kilogram kokaina i heroina.

Buduci da Prnjata tužitelji više ne mogu u Hrvatskoj teretiti za krijumcarenje droge jer je za dio vec osuden u Italiji, a za drugi dio su izgubili svjedoke, sad ga terete za pranje novca zaradenog krijumcarenjem za koje je osuden u Italiji. Tereti ga se za pranje oko 20 milijuna kuna.

Odbjeglog Štifaniceva kurira Šilica optužuje se da je na drogi zaradio najmanje 50.000 eura.


Podijeli: Facebook Twiter