USKOK istražuje trgovinu saborskim mandatima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK je od policije zatražio provođenje izvida zbog navodne trgovine saborskim mandatima, priopćilo je u ponedjeljak Državno odvjetništvo, dodajući da to "ne prejudicira moguću kaznenu odgovornost ni jedne osobe".

- Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je na temelju članka 206. Zakona o kaznenom postupku naložio policiji provođenje izvida, a slijedom saznanja iz medija u kojima su se iznosili podaci o prijetnjama te navodnom kupovanju / trgovini mandatima, tj. mogućim koruptivnim aktivnostima prema osobama koje su na osnovi službenih rezultata parlamentarnih izbora dobile saborski mandat za 8. saziv Hrvatskog sabora. 

S obzirom na to da istupi pojedinih novoizabranih saborskih zastupnika u medijima upućuju na zaključak o postojanju osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela prijetnje i koruptivnih kaznenih djela; u svrhu temeljne ustavne obveze čuvanja parlamentarnog poretka Republike Hrvatske Državno odvjetništvo je dužno provjeriti izrečene navode. Ovo postupanje ne prejudicira moguću kaznenu odgovornost ni jedne osobe, objavilo je Državno odvjetništvo na svojoj internetskoj stranici.

Dodaju da će o rezultatima izvida i eventualnim naknadnim aktivnostima javnost biti pravovremeno obaviještena. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter