USKOK istražuje Raškovićeve tvrdnje?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluku kojom je u utorak od policije zatražio izvide zbog navodne trgovine saborskim mandatima i prijetnje izabranim zastupnicima USKOK je obrazložio "saznanjima iz medija", ne navodeći o čemu se točno radi, no za očekivati je da će istražiti navode "odmetnutog" SDSS-ovca Mirka Raškovića, koji se predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović požalio na pritiske i prijetnje iz vlastite stranke.

Na konzultacije s predsjednicom je u ime te stranke otišao potpredsjednik Milorad Pupovac, koji je izvijestio kako stranka, odnosno njezina tri zastupnika, u pokušaju sastavljanja vlade podržavaju koaliciju Hrvatska raste, odnosno Zorana Milanovića.

Rašković je, međutim, od predsjednice zatražio da ga primi nasamo, a nakon sastanka novinarima je rekao da je na Pantovčaku zatražio zaštitu jer je izložen pritiscima. Sljedećih je dana dodao da su mu upravo iz SDSS-a poručili da će mu "skinuti glavu", tražeći da podrži lijevu koaliciju.

Na te tvrdnje Pupovac je uzvratio optužbama na račun HDZ-a da je pritiskom na Raškovića osigurao da taj zastupnik povuče potpis za Milanovića kao mandatara. Pupovac je u ponedjeljak ustvrdio da "postoje ozbiljne indicije da je riječ o organiziranoj pljački SDSS-ovog mandata i da bi to institucije trebale istražiti".

U utorak je Hini kazao da ne zna na temelju čega je USKOK odlučio zatražiti izvide. "Ne mogu reći ništa drugo osim onoga što sam govorio ovih dana", kazao je Pupovac.

Uz SDSS, međusobne su optužbe proteklih dana "sipali" i izabrani zastupnici Mosta, međusobno se optužujući da su se "prodali" HDZ-u ili SDP-u.

Iz te stranke žale se na prevelik pritisak na njihove zastupnike, bez čije se podrške ne može sastaviti nova vlada.

Mostova zastupnica Ines Strenja Linić javno je prozvala SDP da joj je preko posrednika nudio funkcije u izvršnoj vlasti podrži li ih u Saboru, na što su iz SDP-a uzvratili tvrdnjama da nikom nisu ništa nudili, a Mostovu zastupnicu pozvao da javno kaže tko ju je zvao i što joj je nudio.

Na pritiske prema Mostovim zastupnicima požalio se i sam predsjednik stranke Božo Petrov, u danas objavljenom internom pismu. Tvrdi da u pritiscima prednjači SDP, ali da "ni HDZ ne zaostaje".

Što će od svega toga istraživati USKOK i policija, zasad nije poznato. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter