USKOK istražuje otkud cure informacije iz tajnih istraga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK je u srijedu navecer izvijestio da nastavlja provoditi izvide zbog objavljivanja tajnih iskaza u medijima jer se, unatoc poduzetom kriminalistickom istraživanju radi otkrivanja pocinitelja i dalje u medijima objavljuju podaci iz tajnih istraga.

USKOK ne navodi o kojem je slucaju odavanja službene tajne rijec, no mediji su proteklih dana objavili tajni iskaz bivše racunovotkinje HDZ-a Branke Pavoševic o crnom fondu HDZ-a.

Zbog toga ce USKOK pozvati na razgovor sve osobe koje tvrde da su iz izvora bliskih istrazi dobile preslike tih dokaznih radnji, odnosno saznale njihov sadržaj, da bi na taj nacin prikupio podatke i cinjenice potrebne za pokretanje kaznenog postupka zbog odavanja podataka iz istraga.

Navodeci da objavljivanje sadržaja dokaznih radnji šteti istrazi, USKOK podsjeca da je zbog objave cjelokupnih i dijela dokaznih radnji tijekom istrage nakon izvršenih provjera zatražio od policije poduzimanje kriminalistickih istraživanja radi otkrivanja pocinitelja.

Buduci da se unatoc tome u medijima i dalje objavljuju dijelovi sadržaja dokaznih radnji, a posebno zbog objavljivanja skoro cijelog iskaza jednog osumnjicenika, USKOK je izvijestio da je nastavio provoditi izvide da bi se utvrdilo tko je od osoba kojima su ti podaci u postupku dostupni dao ih drugim osobama ili medijima i time pocinio kazneno djelo odavanja službene tajne.

Premijerka Jadranka Kosor izjavila je u srijedu da ne vjeruje da je iz USKOK-a iscurila informacija da je samo pitanje dana kada ce protiv Hrvatske demokratske zajednice biti podignuta optužnica.

Upozorila je da ni jedna informacija iz niti jedne istrage ne bi smjela biti dostupna javnosti te najavila da ce se Vlada potruditi doznati što se dogada i tko to eventualno daje iskaze koji u ovoj fazi istrage ne bi smjeli biti dostupni javnosti.


Podijeli: Facebook Twiter