USKOK istražuje isplate u vojnoj tajnoj službi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istragu nad "isisavanjem" sredstava iz Vojne sigurnosne-obavještajne službe preuzeo je USKOK, čiji bi službenici morali ustanoviti tko je sve izvlačio novac iz vojne tajne službe tijekom proteklih godina. Podsjetimo, čitava je afera izbila nakon što se ustanovilo da je sredstava VSOA-e, namjenski predviđena za isplate operativcima i doušnicima, takozvani Fond za specijalne operacije, isplaćivao većem broju službenika koji na to nisu imali pravo. To je ustanovila nova administracija VSOA-e na čelu s ravnateljem Zdravkom Klancem, koji je čelno mjesto Agencije preuzeo u srpnju prošle godine. Sumnjive isplate odrađivane su u vremenu bivšeg ravnatelja Darka Grdića, a prema dostupnim podacima, novcima se koristilo više od deset osoba u vojnom obavještajnom sustavu.

Stanjem u čitavoj službi po dolasku je bio nezadovoljan i sam brigadni general Zdravko Klanac, koji je odmah htio smijeniti i svog tadašnjeg zamjenika Ognjena Preosta, koji se također navodi u spornim isplatama. No, Preosta se nije moglo tek tako smijeniti s obzirom da potpis za njegovu smjenu treba dati i predsjednik države. Kako je Preost bio blizak jednom krugu ljudi oko Ive Josipovića, u to je vrijeme, unatoč sumnjama da je sudjelovao u ovim rabotama upitne legalnosti, bio čak i jedan od kandidata za čelnika SOA-e. No, u političkoj trgovini je to mjesto ipak dobio Dragan Lozančić, izbor premijera Zorana Milanovića, dok se Josipovićev kružok morao zadovoljiti jednim drugim mjestom.

Početkom siječnja, nakon dugotrajnog traženja MORH-a i VSOA-e i više medijskih tekstova o isplatama novca, Preost je smijenjen. On je nedugo nakon toga dignuo kaznenu prijavu protiv Zdravka Klanca i nekolicine njegovih suradnika, koje je teretio za odavanje službenih tajni, zlouporabu položaja i ovlasti i ugrozu tajnih operacija. Tvrdio je kako su Klanac i ekipa izveli "desni udar" na sigurnosni sustav. USKOK će morati odlučivati i o ovom kaznenoj prijavi. (D. RADALJAC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter