Uskok istražuje dokumente o probijenom nasipu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Hrvatskih voda izvjestili su kako je policija izuzela svu dokumentaciju vezanu uz ojačanje nasipa kod Rajevog Sela koji je u noći s subote na nedjelju pukao što je dovelo do potopa tog mjesta, Račinovaca i Gunje i zbog čega je evakuirano više od 11.000 osoba s toga područja, dok je, prema službenim podacima, smrtno stradala jedna osoba.

Iz Hrvatskih voda ne navode odakle je dokumentacija izuzeta, a neslužbeno je potvrđeno kako je riječ o mjerama koje je proveo Uskok. Nakon što je nasip puknuo, u javnosti se pojavilo niz teorija o razlozima zbog kojih je do toga došlo, a koje su u pravilu Hrvatske vode svaki put demantirale. Da do puknuća nasipa nije trebalo doći potvrdio je i predsjednik Vlade Zoran Milanović, koji je obilazeći poplavljena područja, u nekoliko navrata ponovio kako traži da se utvrdi zašto je nasip pukao, a krivci odgovaraju.

Nasip kod Rajevog Sela probijen je u noći s subote na nedjelju, na mjestu zavoja rijeke Save pod gotovo pravim kutem što je, kako se smatra, jedan od razloga zašto je nasip popustio upravo na tom mjestu jer je na njemu bio najjači pritisak savske vode koja je nadirala iz pravca Slavonskog Šamca. Riječ je o nasipu koji je obnavljan prije samo četiri godine, a pukao je u dužini 30 metara dok je sada to puknuće dugačko već oko 120 metara.

Kolika je bila silina vode koja je urušila nasip pokazuje i podatak da je nasip probijen u dubinu čak 12,5 metara. Kako bi se nasip sanirao, u tijeku su pripremni radovi na izgradnji svojevrsnog prednasipa koji bi, kako je jučer u Županji pojasnio potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, poput vrata trebao spriječiti novi ulazak vode, a poplavnu vodu ne spriječavati da, kada se za to stvore uvjeti, istekne nazad u Savu. Razina rijeke Save nastavila je lagano opadati na cijelom poplavljenom području u županjskoj Posavini. Vodostaj te rijeke kod Županje opada prsoječno za centimetar svakog sata i u 9 sati iznosio je 965.

Županja: Nastavljena izgradnja prednasipa kod Rajevog Sela

Stručnjaci Hrvatskih voda uz potporu inženjerijskih snaga Hrvatske vojske nastavlju s radovima na izgradnji prednasipa u Savi kod Rajevog Sela, a koji će rijeku usmjeravati tako da što manje utječe u poplavljena područa, potvrdio je zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general bojnik Dragutin Repinc.

U prednasip, koji će se nalaziti ispred nasipa koji je u subotu na nedjelju pukao uslijed silovitog nadiranja Save, trebalo bi se ugraditi oko 5.000 prostornih metara pijeska. Cilj mu je da poput vrata spriječi novi ulazak vode, dok poplavnu vodu ne bi spriječio da, kada se za to stvore uvjerti, istekne nazad u Savu.

"Računamo da bi taj posao trebao biti napravljen u narednih nekoliko dana s tim da zbog pada razine vode naše skele neće više moći raditi, a onda će Hrvatske vode svojim strojevima nastaviti i završiti posao do kraja", kazao je Repinc. Dodao je da će se razrušeni nasip u potpunosti zatvoriti kada dovoljno opadne razina Save.

Pojasnio je kako se prednasip gradi od velikih vreća s pjeskom koje se spuštaju u vodu i slažu jedna pored druge i jedna na drugu. Kada bude završen, prednasip će biti dugačak između 250 i 300 metara, naveo je.

Pucanje nasipa kod Rajevog Sela uzrokovao je potop toga mjesta te Gunje i Račinovaca, zbog čega je evakuirano više od 11.000 osoba s tog područja, dok se službeno kao smrtno stradala uslijed poplave vodi jedna osoba.

Iz Hrvatskih voda izvjestili su danas kako je policija izuzela svu dokumentaciju vezanu uz ojačanje toga nasipa, koji je obnovljen prije četiri godine.

 

Ministar zdravlja: Karantena u poplavljenom području Slavonije nije proglašena

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je potvrdio da nije proglašena karantena u poplavljenim područjima Slavonije, ističući da je stanje na tom području ozbiljno, ali pod kontrolom.

"Situacija je ozbiljna, proglasili smo katastrofu za Vukovarsko-srijemsku županiju, ali karantena nije proglašena", rekao je ministar Ostojić u izjavi novinarima u Splitu. Po njegovim riječima stanje je na poplavljenim područjima Slavonije takvo da je prvi put u povijesti hrvatske države on kao ministar zdravlja donio mjeru zaštite od epidemije, što se nije dogodilo nikada ranije, čak ni u Domovinskom ratu.

"Što se tiče zdravstvene situacije rade se izvidi i za sada nema znakova grupiranja bolesti, dakle prema najnovijim podacima jutros u 9 sati nema naznaka potencijalne epidemije, ali se provode mjere koje smo vrlo jasno napravili, a to su dezinfekcija, deratizacija", istaknuo je Ostojić.

Ministar zdravlja je najavio da će ga idući ponedjeljak u Zagrebu posjetiti ministar zdravlja Federacije BiH radi "jedne usuglašene koordinirane daljnje akcije u mogućnosti, između ostalog, i dezinfekcije". Rekao je i da je u Slavoniji poplavljeno sedam ordinacija, odnosno ambulanti opće prakse koje su skrbile o 13.157 osiguranih osoba te da postoji plan njihove obnove.

"Naći ćemo sredstva da te ambulante država što je moguće prije vrati u funkciju, ali za sve osigurane osobe su osigurani recepti i dovoljne zalihe lijekova te za sada nije bio ni jedan incident", kazao je Ostojić. Podsjetivši kako je osobno dva puta posjetio poplavljeno područje Slavonije, Ostojić je kazao da su danas dodatno mobilizirani timovi hitne medicinske pomoći iz Varaždinske županije te da je za sada "situacija pod kontrolom".

Ministarstvo poljoprivrede: mjere zbrinjavanja životinja na poplavljenim područjima

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Ministarstvom zdravlja izradilo Plan mjera na poplavama ugroženim i rubnim područjima te područjima gdje se nalaze privremeno smještene životinje, kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi i životinja.

Plan se provodi koordinirano s Općim planom sanacije poplavljenih područja, a aktivnosti prije povlačenja vode obuhvaćaju zbrinjavanje živih životinja, zbrinjavanje njihovih lešina i organizirano neškodljivo uništavanje. Također, u naseljima koja graniče s poplavljenim područjima provodit će se deratizacija zbog migracije glodavaca s poplavljenih na nepoplavljena područja, te označavanje i cijepljenje svih premještenih ili udomljenih pasa za koje nisu dostupni identifikacijski podaci te utvrđivanje podataka o njihovim vlasnicima.

Nakon povlačenja vode s poplavnih područja, planom je predviđeno čišćenje, pranje i dezinfekcija štala i popratnih objekata za spremanje hrane za životinje te jama gnojnica. Uz to, planirano je i čišćenje, pranje i dezinfekcija vodoopskrbnih objekata te deratizacija objekata i nastambi za prihvat životinja. Nakon povratka životinja u objekte za njihov smještaj, veterinarske službe obavljat će kontinuirani nadzor zdravstvenog statusa životinja, provodit će mjere zaštite zdravlja od zaraznih i nametničkih bolesti te kontinuiranu deratizaciju. Ministarstvo poljoprivrede sastavilo je i popis ovlaštenih veterinarskih organizacija koje imaju valjano rješenje za provođenje deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije u Vukovarsko-srijemskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Napravljen je i popis veterinarskih organizacija u ugroženom i rubnim područjima koje provode mjere zštite zdravlja životinja na terenu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter