USKOK istražuje direktora Hrvatskih voda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

USKOK je donio nalog o provedbi istrage protiv glavnog direktora Hrvatskih voda Jadranka Husarica (HSS) i još dviju osoba koje su u zamjenu što Husaric osigurava poslove njihovim tvrtkama na trošak svojih tvrtaka organizirali zajednicko putovanje i lov u Namibiji. Navevši samo inicijale i dob osumnjicenih bez imena tvrtki, USKOK je na svojoj internetskoj stranici izvijestio da trojicu sumnjici za davanje i primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti.

Sumnja se da su direktor tvrtke Vodoprivreda Lonja-Zelina Zoran Crnekovic i direktor Proninga Božidar Deduš od pocetka 2009. do rujna Jadranku Husaricu ponudili da ce mu podmiriti troškove putovanja i lova u Namibiji i troškove dopreme lovackih trofeja iz Namibije u Hrvatsku, a zauzvrat su od Husarica zatražili da njihovim tvrtkama nastavi osiguravati poslove s Hrvatskim vodama, na što je Husaric pristao.

Crnekovic je dogovorio organizaciju putovanja i lova u Namibiji od 1. do 8. lipnja za sebe, Husarica i Deduša, pri cemu je kao razlog puta naveo strucno usavršavanje. Deduš je u namjeri da pribavi korist za sebe i Crnekovica, zatražio da se na racunu kojim su placali predujam pod vrstom usluge navede strucno putovanje u Namibiju. Na temelju naloga koji je podnio placeno mu je putovanje.

Crnekovic je rezervirao zrakoplovne karte za put u Namibiju te je u namjeri da sebi i Dedušu pribavi nepripadnu imovinsku korist, strucnim službama društva u kojemu je direktor naložio da plate racun za zrakoplovne karte, da se taj trošak u poslovnim knjigama uvede kao usluga cestovnog prijevoza te da se u evidenciji boravka na radnom mjestu vrijeme njegova boravka u Namibiji prikaže kao da je radio.

Nakon boravka u Namibiji u Hrvatsku su dopremljeni lovacki trofeji za Husarica i Crnekovica, a troškove dopreme je, po Crnekovicevoj uputi, platilo trgovacko društvo koje je kooperant društva u kojemu je Crnekovic direktor.

Glavni direktor Hrvatskih voda nazocio je svecanosti u povodu Svjetskog dana voda gdje je odbacio novinske napise da je ta javna ustanova namještala natjecaje za provedbu radova obrane od poplava na branjenim podrucjima i da su izvlacili novac.

Na novinarski upit rekao je da je USKOK uzeo dokumentaciju o provedbi 34 natjecaja na branjenim podrucjima. Upitan je li mu jedna tvrtka platila put u Namibiju, rekao je da je danas Svjetski dan voda. "Na godišnji odmor, gdje ja nisam od svoje tvrtke ništa naplatio, idem kamo hocu", kazao je Husaric.


Podijeli: Facebook Twiter