USKOK: Istarski policajac od dilera dobio 30.000 eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uskok je pokrenuo te proširio postojeću istragu nad sedmoricom hrvatskih državljana zbog zločinačkog udruživanja, preprodaje droge, primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, među kojima su četiri policajca istarske Policijske uprave.

Jedan od osumnjičenih policajaca se tereti da je od 2009. do 2013. godine dostavljao informacije o policijskim aktivnostima osumnjičenom za organiziranje skupine dilera droge, omogućujući mu time prodaju heroina na području Istre. Za te informacije osumnjičeni policajac je dobio ukupno 30.000 eura, ističe Uskok u priopćenju objavljenom danas na svojim internetskim stranicama. Nadalje, taj je policajac, saznavši za sakriveni kokain, iz jednog paketa žlicom izvadio 70 grama kokaina i dostavio ga osumnjičenom preprodavaču droge. Nakon toga su zajedno otišli do drugog mjesta gdje su bila sakrivena četiri paketa heroina. Pakete je policajac predao preprodavaču droge, a zauzvrat dobio 20.000 eura.

Isti policajac se tereti da je u razdoblju od 17. travnja do 21. kolovoza 2013. godine u Puli povezao organizatora skupine dilera i drugog preprodavača droge, te im omogućavao preprodaju droge koristeći se službenim informacijama koje su mu bile dostupne.

Drugi policijski službenik je osumnjičen da je znao za odnose prvog osumnjičenog policajca i dilera, a da o tome nije obavijestio nadređene. Tereti ga se i da je u prosincu 2012. nadgledao primopredaju veće količine heroina, osiguravši da se ona obavi neometano.

Treći osumnjičeni policajac se tereti da je dostavljao informacije organizatoru skupine dilera o policijskom djelovanju, a za to je dobio mobitel, digitalni fotoaparat i 500 kuna.

Četvrti policajac iz PU istarske osumnjičen je da je od 2. studenoga do 30. prosinca 2013. godine, na području Istre i u Osijeku kupio za sada neutvrđenu količinu marihuane, amfetamina i tvari za izradu droge te je drogu preprodavao na području Osijeka.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio zadržavanje u istražnom zatvoru petorice osumnjičenih.

Inače, na jučerašnjoj konferenciji za novinstvo Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u Rijeci, izvješćeno je da su u policijskoj akciji jučer i prekjučer uhićena četiri policajca iz PU istarske, među kojima tri iz Odjela kriminaliteta droga ove PU i jedan krim policajac iz jedne istarske policijske postaje, zbog sumnje da su surađivali s dilerima te da su preprodavali drogu.

Kao što smo objavili, prema neslužbenim izvorima, uhićeni su policajci Amir Jusufović, Krešimir Ćorluka, Sebastijan Ivančić i Željko Radolović.

Uz njih je uhićen i peti osumnjičenik, preprodavač droge izvan policijskih redova. Izvješćeno je također kako je ta akcija nastavak veće akcije u kojoj je prije dva mjeseca na području Istarske i Primorsko-goranske županije uhićeno 22 preprodavača droge, a riječ je o skupini koju su ustrojili Andrej Butković i Katarina Gonev. (Hina, GI)


Podijeli: Facebook Twiter