Uskok ispituje uhićene povezane s novcem i zlatom ukradenim iz policijskog sefa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu Uskoka u Gajevoj ulici u petak ujutro počela su ispitivanja osoba u četvrtak uhićenih zbog sumnje da su sudjelovali u međunarodnom lancu pranja novca, koji je navodno povezan i s nedavnom krađom novca i zlata iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije.

Osumnjičeni u sjedište Uskoka dolaze iz policijskog pritvora na Oranicama gdje su prenoćili nakon što su ih uhitili djelatnici policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Uskok i policija, koji su zajedno provodili akciju uhićenja, pretresa i prikupljanja dokaza, ni u petak nisu službeno otkrili detalje akcije kojm je obuhvaćeno 17 osoba.

Prema dosadašnjoj praksi Uskok se o provedenim akcijama oglašava priopćenjem nakon ispitivanja osumnjičenika i pokretanja istrage. Zatraži li pritom za osumnjičenike istražni zatvor oni odlaze na ispitivanje kod suca istrage Županijskog suda.

Poslijepodne pred sucem istrage

Neslužbeno se doznaje da će ročište na zagrebačkom Županijskom sudu biti održano u petak poslijepodne te da će potrajati do večernjih sati, ovisno o broju osumnjičenih za koje će Uskok zatražiti istražni zatvor.

U slučajevima organiziranog kriminala Uskok uglavnom traži istražni zatvor za sve uhićenike koji na ispitivanju nisu priznali nedjela i iznosili tzv. aktivnu obranu, odnosno teretili druge osumnjičenike.

Prema prvim neslužbenim informacijama uhićenja u akciji u koju su duže vrijeme uključene i strane policije potaknula je krađa dva kilograma zlata i 280 tisuća eura iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije. Iako su mediji navodili da je vlasnik ukradenog zlata i novca Antonio Ivić koji je dokazao porijeklo oduzetih vrijednosti policija je, kako se doznaje, posumnjala u tu verziju priče.

Ivić je, prema neslužbenim informacijama, zajedno sa svojim ocem Pejom i ostalima bio dio međunarodnog lanca koji je u Hrvatskoj prao novac južnoameričkih narko kartela fiktivnim otkupom zlata i pšenice. Doznaje se da Ivići u četvrtak nisu nađeni na njihovoj adresi u zagrebačkom Vukomercu, ali su nakon saznanja da ih traži policija javili da će se vratiti iz inozemstva.

Pranje novca od trgovine drogom

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Peji Iviću je prema izvještajima Porezne uprave u zadnjih nekoliko godina na račun sjelo gotovo 50 milijuna kuna, iako mu je mjesečna plaća tek 2.500 kuna. No, istovremeno su, zajedno sa svojim poznanicima osnovali niz manjih tvrtki koje se bave otkupom zlata.

Prema neslužbenim informacijama policija i poreznici duže su vrijeme sumnjali da je riječ o fiktivnoj trgovini zlatom, odnosno da zlata najvjerojatnije nije ni bilo, dok se lažnim fakturama o otkupu prao novac koji potječe od trgovine drogom.

Zbog provale u sjedište zagrebačke kriminalističke policije sa svojih su dužnosti odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika, dok je s dužnosti udaljen zagrebački načelnik organiziranog kriminaliteta Željko Dolački u čijem se uredu nalazio provaljeni sef. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter