USKOK ispitao Roncevica i Bacica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši ministar Berislav Roncevic i njegov nekadašnji najbliži suradnik Ivo Bacic ispitani su u prostorijama USKOK-a u sklopu državnoodvjetnicke istrage o nabavci vojnih kamiona Iveco. Roncevic i Bacic su, naravno, ispitani kao osumnjicenici. Sve je realizirano u ponedjeljak u strogoj tajnosti. Roncevic je, doduše, trebao biti ispitan još prošlog mjeseca, no zbog ozljede noge sve je produženo. Te informacije nitko nije mogao službeno potvrditi, no neslužbeno doznajemo da su Bacic i Roncevic bili pozvani da bi se ocitovali o sumnjama u malverzacije tijekom nabavke kamiona. Naime, prema novom Zakonu o kaznenom postupku, istragu više ne provodi sud, vec državni odvjetnik, a zasad se te odredbe pokusno primjenjuju samo na «uskocke» predmete.

Ispitivanje dvojice osumnjicenika znaci da je USKOK došao prakticki na kraj istrage. Naime, novi zakon omogucuje tužiteljima da osumnjicene koji nisu u pritvoru ispituju u najboljem trenutku - u pravilu na kraju istrage. To znaci da bi USKOK u dogledno vrijeme trebao donijeti odluku hoce li obustaviti istragu zbog nedostatka dokaza ili podignuti optužnicu, a nakon cijele drame s kriminalistickom obradom i prijavom protiv ministra, potonja opcija prilicno je izvjesna. Naravno, u Roncevicevom slucaju bit ce potrebno ponovno tražiti od Sabora da ga liši zastupnickog imuniteta.

Podsjetimo, policija je ovog ljeta USKOK-u prijavila Roncevica i Bacica zbog zloporabe položaja i ovlasti jer su nabavkom 39 vojnih kamiona iz 2004. godine oštetili proracun za barem 10 milijuna kuna. Najprije su raspisali natjecaj za 76 vozila, koji je poništen jer je toliko MAN-ovih kamiona koštalo 39 milijuna, a MORH nije imao potreban novac. Zato su, nakon poništenog javnog natjecaja, s tvrtkom Eurokamion izravnom pogodbom dogovorili nabavku 39 Ivecovih vozila za 34,5 milijuna kuna.

Sumnje da je u nabavci kamiona sve zakonito još je 2005. godine iznio predsjednik Stjepan Mesic. Formiranje spisa uslijedilo je krajem 2007. nakon ponovljenih Mesicevih tvrdnji i novinskih clanaka, kada je ministar unutarnjih poslova vec bio Berislav Roncevic pa je kriminalisticka obrada intenzivirana tek nakon njegove smjene.Interesantno je i da se tijekom saborske rasprave o toj aferi otkrilo da je Državni ured za reviziju DORH-u zatajio cjelovito izvješce o poslovanju MORH-a za 2004. godinu kada se odvijala sporna nabava. Nakon prijave USKOK-u Bacic je smijenjen s dužnosti državnog tajnika u MUP-u, a naknadno i s dužnosti clana uprave Hrvatskog centra za razminiranje. Roncevic je u studenom prošle godine postao saborski zastupnik, kao zamjenik zastupnika Miroslava Škore.


Podijeli: Facebook Twiter