USKOK ispitao Kirina, na redu je Roncevic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši ministri unutarnjih poslova Ivica Kirin i Berislav Roncevic nalaze se medu šezdesetak svjedoka predvidenih za saslušanje u uskockoj istrazi koja se protiv Mladena Barišica i Nevenke Jurak vodi zbog sumnjivih poslovnih odnosa Fimi-medije s državnim poduzecima, ministarstvima i agencijama. Poslovni odnos MUP-a i Fimi-medije sastavni je dio te istrage. USKOK je Kirina ispitao još u ponedjeljak.

Kirin je, navodno, potpisnik okvirnog ugovora kojim je Fimi-media dobila od MUP-a posao na promociji Nacionalne strategije sigurnosti prometa na cestama. O cemu je razgovarao s USKOK-om, nije se moglo doznati. Ni Kirin, niti njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan, nisu se javljali novinarima. Po svemu sudeci, Kirin nije u statusu osumnjicenika, kako nagadaju mediji, vec je zasad samo svjedok.

Doduše, nije iskljuceno da bi u nekom trenutku mogao postati i osumnjicen, ali takoder je moguce i da je USKOK odlucio da ga ne tereti. Radi se o zakonskoj mogucnosti da tužitelji osiguraju tzv. oprosnicu osobama koje bi mogle postati osumnjicene, ali pod uvjetom da pomognu otkrivanju drugih, u pravilu višepozicioniranih, odgovornih osoba.

To bi moglo objasniti i zašto je bivši direktor Hrvatskih šuma Darko Beuk zasad jedini završio pod istragom od svih direktora državnih poduzeca i agencija koje su poslovale s Fimi-medijom Nevenke Jurak. U slucaju Ivice Kirina, pak, nije prevelika enigma tko bi mogle biti odgovorne osobe pozicionirane više od njega. Buduci da je bio ministar, moglo bi se raditi tek o njegovom šefu, bivšem premijeru Ivi Sanaderu, medutim, pošto su uskocke istrage tajne, svi zaziru od otkrivanja sadržaja iskaza svjedoka.

Kirinov nasljednik Berislav Roncevic vec je prošlog tjedna u Saboru izjavio da je u svibnju bio pozvan u MUP radi ugovora s Fimi-medijom. Poziv za svjedocenje u USKOK-u u meduvremenu nije dobio.

- Na policiji sam kazao sve što znam o tome, a ako ce me se zvati u nastavku procesa, ponovno cu se odazvati. Savjet za provedbu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa za 2008. odredio je koji im dodatni spotovi i materijali trebaju, a ja sam svoje suradnike pitao treba li za to raspisati natjecaj. Kazali su mi da ne treba, jer još od 2006. vrijedi okvirni ugovor s Fimi-medijom, objasnio je Roncevic.

Istaknuo je da taj dodatak ugovora nije odradivan samo u eri njegovog rukovodenja MUP-om, vec je nastavljen i nakon dolaska Tomislava Karamarka.

- Dogovoreni posao iznosio je oko sedam milijuna kuna. Do trenutka kada sam maknut s mjesta ministra potrošeno je oko cetiri milijuna. Ostala tri milijuna fakturirana su nakon toga, znaci u vrijeme dok je na celu Ministarstva bila druga osoba, kazao je Roncevic. Upitan smatra li zbog toga da bi i Karamarko trebao biti pozvan za svjedoka u ovom slucaju, nije želio direktno odgovarati, vec je kazao da ce nadležni sami odluciti koga trebaju pozvati.


Podijeli: Facebook Twiter