Uskočka bitka vrhunac ispunjene Noći Sv. Sebastijana


Štitovi, oklopi, mačevi i koplja ponovno su zazvečali na ulicama i trgovima labinskog starog grada. Više od stotine kostimiranih glumaca, amatera i volontera još su jednom uprizorili jedan od najslavnijih događaja u povijesti Labina - bitku u kojoj je daleke 1599. Grad obranjen od napada Uskoka. Pomalo iznenađujuće, prije dvije godine kada je prvi puta održano uprizorenje Uskočke bitke, bio je to najposjećeniji događaj čitavog labinskog kulturnog ljeta.

Kako domaćim posjetiteljima, tako i turistima, iznimno je atraktivno bilo vidjeti veliku skupinu drevnih boraca, vitezova i pučana kako s pravim srednjevjekovnim oružjem jurišaju na zidine, ili brane grad. Od tada, uprizorenje bitke za obranu Labina i slavne Noći Sv. Sebastijana odvija se svake godine, kao središnji događaj Labin Art Republike, točno na sredini trajanja ove dvomjesečne kulturno-umjetničke manifestacije.

Događaj je započeo otvaranjem srednjevjekovnog sajma i sajma starih zanata. U gradskoj loži bio je postavljen vojni logor, kao baza borbenih skupina, a u njemu se, kao i na starogradskom trgu, moglo pogledati staro oružje i borbena oprema, te sudjelovati na radionicama streličarstva i bacanja bodeža.

Glavni program započeo je svečanim postrojavanjem viteških skupina i svih sudionika u uprizorenju bitke. Potom su brojni posjetitelji mogli vidjeti niz atraktivnih viteških borbi, a u isto vrijeme i naučiti nešto i o legendarnom labinskom «Zakonu o kotlu».

Vrhunac uprizorenja bila je Uskočka bitka, u kojoj je sudjelovalo preko 40 pripadnika srednjevjekovnih i viteških skupina iz cijele Hrvatske, te jednako toliko lokalnih glumaca-amatera i volontera.

Labin je opet bio preplavljen mnoštvom znatiželjnika. Na Trgu u starom gradu, vrvjelo je od poznatih i nepoznatih, miješali se jezici, oduševljenje turista i onih koji žive s ovim gradom kamenih zidina. Kulise starog zamkam pozornica s desne strane i glazba riječkog glazbenog sastava Belfast Food, odjednom su svi, koji su se našli na Trgu u Starom gradu Labinu, uživali i zabavljali se do kasno u noć.

Prošlogodišnje uprizorenje bitke Uskoka i Labinjana na glavni je trg staroga grada privuklo više od tisuću posjetitelja, pokazujući da su stanovnici Labina, ali i brojni turisti, iznimno zainteresirani za ovakva događanja. Uskočka bitka je to na najbolji način dokazala i ove godine. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter