Uskladeni Ovršni zakon tek 1. srpnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Saborska vecina podržala je izmjene Ovršnog zakona kojima vlada kani uskladiti odredbe o vremenskom važenju Ovršnog zakona sukladno Zakonu o izmjenama Ovršnog zakona, no HDZ je izrazio sudržanost prema tom prijedlogu i prozvao vladajuce da su izigrali preuzete obveze iz pregovora s EU, te ih pozvao da do sredine godine isprave svoje pogreške.

Zamjenica ministra pravosuda Sandra Artukovic Kunšt uvodno je kazala kako se u pripremi Ovršnog i Zakona o javnim ovršiteljima, koji su na snagu trebali stupiti 1. sijecnja ove godine, pojavila opravdana bojazan da bi njihova provedba dovela do brojnih problema. Stoga je novi saziv Sabora odmah nakon konstituiranja ukinuo sporne odredbe Ovršnog zakona te odgodio njihovo stupanje na snagu do 1. srpnja, do kada bi, po vladinom prijedlogu, poslove javnih ovršitelja obavljali sudski ovršitelji.

Ana Lovrin je u ime HDZ-a prozvala vladajuce da su u nocnim satima nakon konstituiranja Sabora »pošto-poto« i bez kvalitetnih i provedivih rješenja ukinuli zakonske odredbe, ako su Ovršni i Zakon o javnim ovršiteljima, napomenula je, lani doneseni dvotrecinskom vecinom, dakle i glasovima tadašnje oporbe, a aktualne vlasti. Istaknula je i da je Europska komisija kao mjerila za zatvaranje pregovarackog poglavlja 23. navela i donošenje novih rješenja za postupak ovrhe, te je nakon donošenja spomenutih zakona i donijela stajalište o zatvaranju tog poglavlja. »Ovi zakoni znacili su pravnu sugurnost jedne ozbiljne zemlje, doneseni su dvotrecinskom vecinom, država se za njih pripremila, neki su ljudi položili javnoovrišteljski ispit i prisegu pred državnih tijelima, uložili nešto u prostor i imali uvjerenja pozitivnih zakonskih propisa da ce poceti s radom 1. sijecnja ove godine, a samo tjedan dana prije receno im je da to više ne vrijedi«, porucila je vladajucima, prozivajucih ih da su izigrali preuzete europske obveze. »Ne može pravosude biti efikasno ako ovrha nije efikasna«, istaknula je Lovrin. Najavila je HDZ-ovu suzržanost prema zakonskom prijedlogu i izrazila nadu da ce do 1. srpnja vladajuci ipak ispraviti svoje pogreške.

Ingrid Anticevic Marinovic (SDP) je, pak, naglasila kako su vladajuci kao jedno od preizbornih obecanja najavili upravo izmjene Ovršnog zakona radi poštovanja nacela efikasnosti te zakonitosti i pravednosti koja, ocijenila je, nisu bila zajamcena prvotni zakonom. »Ovo razdoblje do 1. srpnja dovoljno je vremena da Ministarstvo pravosuda nade najbolja rješenja jer ovrhe pritišcu gradane, posebno one koji ne mogu podmirivati svoje obveze jer su ostali bez posla ili rade, a ne primaju placu«, kazala je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter