Usain Bolt 9.58 na stotki!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usain Bolt osvojio je zlatnu medalju garniranu novim svjetskim rekordom na 100 metara drugog dana Svjetskog atletskog prvenstva u Berlinu. Fenomenalni Jamajcanin istrcao je utrku snova u kojoj je zaustavio štopericu nakon 9.58 sekundi, cime je za nevjerojatnih 11 stotinki sekunde poboljšao osobni svjetski rekord koji je postavio prije tocno godinu dana na Olimpijskim igrama u Pekingu. U pravilu su se rekordi na 100 metara spuštali za nekoliko stotinki, Bolt je to ucinio u stilu plivaca. A nikakav kostim nije koristio. Drugi je bio njegov najveci protivnik Tyson Gay koji je zaostao 13 stotinki (9.71), ali je zato za šest stotinki popravio osobni rekord. Treci u najbržoj utrci svih vremena bio je Asafa Powell, Jamajcanin je za Gayom zaostao isto koliko i Gay za Boltom.

- Uoci utrke nisam razmišljao o svjetskom rekordu, ovdje u Berlin sam došao razmišljajuci iskljucivo o naslovu svjetskog prvaka. Odlicno sam istrcao utrku i stigao je i svjetski rekord, ali prije nisam razmišljao o tome. Pred start sam se zabavljao s Powelom i ostalim suparnicima, jer sam uživao. Želio sam trcati i uživati u svemu ovome, zato sam bio tako relaksiran. Sad sam spreman za 200 metara - rekao je "covjek s drugog planeta", Usain Bolt.

Nakon što je u polufinalu imao jedan krivi start, u finalu Bolt nije kiksao. U dvoboju pet karipskih sprintera, dvojice Amerikanaca i jednog Europljanina, tamnoputog Engleza Dwaina Chambersa, Jamajcanin je imao najbolji start. A kad Bolt ima najbolji start, onda se svi ostali mogu boriti samo za srebrnu medalju. Nevidenom je lakocom svakim korakom povecavao prednost i suvereno ostavio sve protivnike iza sebe. Pet godina stariji Gay, koji se s Boltom nije susreo od svibnja prošle godine u New Yorku, potvrdio je da je najbolji medu "Zemljanima", a Powell je pak dokazao da je medu trojicom najboljih sprintera na Globusu.


Podijeli: Facebook Twiter