US Open: Čilić u polufinalu

Marin Čilić (M. MIJOŠEK)
Marin Čilić (M. MIJOŠEK)

Branitelj naslova pobjednika US Opena, hrvatski tenisač Marin Čilić plasirao se u polufinale ovogodišnjeg izdanja posljednjeg "grand slam" turnira sezone, on je u četvrtfinalu nadigrao Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu sa 6-4, 6-4, 3-6, 6-7 (3), 6-4 nakon četiri sata igre. Bio je ovo šesti međusobni susret Čilića i Tsonge i peta pobjeda našeg igrača. Odlučujući "break" u prvom setu Čilić je napravio u devetoj igri kada je napravio veliki pritisak na Tsongin servis i iskoristio četvrtu "break-loptu" za prednost 5-4, a potom je bez stresa odservirao za osvajanje prve dionice meča. Imao je Čilić i jednu "break-loptu" kod rezultata 2-2, ali je u izmjeni udaraca s osnovne linije promašio jedan forhend koji je završio na tribinama.

Odmah u sljedećoj igri Tsonga je imao čak četiri prilike za oduzimanje servisa Čilića, od toga tri na drugi servis našeg igrača, ali Čilić se uspio izvući solidnom igrom s osnovne linije. U drugom setu Čilić je do "breaka" stigao u petoj igri. Nakon što je Tsonga spasio prve dvije "break-lopte", na treću je napravio dvostruku servis pogrešku i ponudio Čiliću prednost koju branitelj naslova nije propustio. Po završetku drugoga seta Tsonga je zatražio liječničku pomoć zbog bolova u lijevom koljenu, ali Čilić nije u nastavku znao iskoristiti činjenicu da se njegov suparnik slabije kretao. Naš je prvi igrač previše griješio, te je Tsonga do prve "break-lopte" stigao u četvrtom gemu, no tada ga je Čilić prisilio na dvije pogreške, a potom asom uspio poravnati na 2-2.?Ipak, nastavila se loša Čilićeva igra zbog koje je izgubio servis kod rezultata 3-4. Tsongin retern na "break-loptu" je sretno sletio u?teren, a u izmjeni udaraca Čilić je poslao forhend u aut. Kada je Tsonga servirao za set, Čilić je stigao do 15-30, ali ne i do "break-lopte".

Francuz je pogađao prve servise i nije dao priliku Čiliću da vrati izgubljeni servis. Tsonga je imao prvi priliku za "break" i u četvrtom setu i to nakon što je Čilić kod rezultata 2-2 propustio 40-0. Ipak, Čilić je na "break-loptu" odličan prvi servis je potkrijepio forhend winnerom za izjednačenje, a kasnije je uspio i dobiti taj gem pogodivši as. To je bila prekretnica nakon koje je Čilić ponovno zaigrao kvalitetnije kao na početku susreta, te je kod rezultata 5-4 stigao i do prve dvije meč-lopte. U tome mu je pomogao i Tsonga promašenim volejem i bekhendom iz terena, no Francuz se ruba poraza izvukao s dva odlično odigrana poena. Novu priliku za završetak meča Čilić je imao kod vodstva 6-5 kada je stigao do 30-40, te se igralo nakon Tsongina drugog servisa. Ipak, nakon duge izmjene Čilićev pokušaj kratke lopte završio je u mreži, a potm je Tsonga osvojio još dva poena i odveo set u "tie-break".

A u odlučujućoj igri Čilića je izdao prvi servis, nakon asa za 2-2 naš je tenisač napravio dvostruku pogrešku, a nakon što je izbacio u aut oba reterna na drugom Tsonginom servisu, nijepogodio niti jedan od dva prva servisa u sljedeća dva poena, Tsonga je napravio još jedan "mini-break" i potom asom iskoristio prvu od tri set-lopte. Nakon loše odigranog "tie-breaka", Čilić je već u prvom igri petog seta izborio dvije "break-lopte", no pravu priliku za oduzimanje servisa nije imao. Tsonga je pogodio dva servis winnera, a potom i as, te obranio svoj početni udarac. U četvrtoj igri odlučujućeg seta i Tsonga je stigao do "break-lopte", ali tada je bio njegov da ostane frustriran, jer ju je Čilić spasio asom, a neobranjivim je servisom Međugorac izjednačio na 2-2. To ga je toliko napunilo pozitivnom energijom da je u sljedećoj igri oduzeo servis Tsongi bez izgubljenog poena. Francuz je gem otvorio dvostrukom pogreškom, Čilić se nadovezao sjajnim forhendom, a nakon toga je Tsonga dva puta izbacio forhend u aut. Prilikom servisa za meč, Čilić je bio suočen s "break-loptom" koju je spasio odličnim bekhend volejem, a potom je iskoristio ukupno petu meč-loptu kada je Tsonga izbacio forhend u aut nakon Čilićeva napada. Čilić će u polufinalu igrati protiv boljega iz ogleda između prvog igrača svijeta, Srbina Novaka Đokovića i Španjolca Feliciana Lopeza. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter