Urušio se dio slavoluka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oveci komad slavoluka u Raši, zbog dotrajalosti pospješene vlažnim vremenom, urušio se u noci s nedjelje na ponedjeljak. Prava je sreca da se to nije dogodilo danju jer se radi o frekventnom prolazu na središnjoj placi. Tako su  komentirali i gradani, zastajkujuci te u nevjerici pogledavajuci rupu promjera oko jednog metra iznad sigurnosnim trakama ogradenog prolaza, tog mjesta dnevnih cakula.

- To samo govori koliko se naše vlasti brinu o sigurnosti gradana. Ne daj Bože da se netko kojim slucajem u tom trenutku našao ispod, požalio nam se jedan Rašanin, a njegova je sumještanka u prolazu prisnažila:

- Zar to ikoga briga? U Raši se ništa ne radi, pogledajte samo ove fasade. Važno da se mi kitimo titulom najmladeg gradica u Istri!

I raški nacelnik Josip Knapic svjestan je «srece u nesreci» što gradevina nije popustila danju. Upitan zašto se dopustilo da do toga dode buduci da je rijec o prometnoj lokaciji ispred trgovina, odgovara:

- Teško je to predvidjeti. Taj dio svoda vec je bio nacet, vibrirao je. Ranije smo sanirali dio u nastavku, no ocito bezuspješno - prodrla je, eto, vlaga. Prije nekoliko godina pao je i strop ispod volte na ulasku u opcinu.

Knapic najavljuje da ce Opcina hitno angažirati vještaka ne bi li se provjerio kompletan slavoluk s obzirom na to da je oštecen na još nekoliko mjesta. Oko obnove namjerava konzultirati i konzervatore jer je, veli, dogovoreno da se ponajprije središnji trg mora arhitektonski zaštititi.

Raša, izgradena 1937., slovi za biser moderne arhitekture, ali to je samo na papiru. Uznapredovala je, naime, slobodna (nado)gradnja pa je mjesto sve udaljenije od izvornog oblika. Zapuštena je i industrijska baština.

Opcina Raša još nije donijela prostorni plan pa ni konzervatori nemaju preduvjete za izravniju zaštitu mjesta. Jedan od temelja izrade PP-a, naime, jest konzervatorska podloga, koju predvida Zakon o zaštiti kulturnih dobara.


Podijeli: Facebook Twiter