Urušio se dio boljunskog kaštela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uslijed jake kiše jucer se urušio dio istocnog bedema boljunskog kaštela.

- Rijec je o provizornom zidu koji su 1983. za potrebe snimanja filma "Pravac Kina" (High Road to China) tada obnovili djelatnici filmske ekipe, a mjesna omladina kasnije dodatno popravila, kaže mještanin i predsjednik udruge «Moj Boljun» Viktor Rogovic, ali dodaje da to nije bila prava profesionalna sanacija jer je bedem obnovljen bez žbuke. Zbog otpadanja kamenja iz toga dijela bedema urušavanje su i ocekivali.

Originalni zid se srušio oko 1960. godine, dodao je zamjenik opcinskog nacelnika Enco Jacic, takoder stanovnik Boljuna. Isticu da bi se zbog sigurnosti, ali i važnosti ovog povijesnog spomenika koji datira vjerojatno iz 12. stoljeca moralo nešto poduzeti. Doduše, dijelovi kaštela su u proteklih tridesetak godina u nekoliko navrata sanirani, posljednji put 2002. godine. No, premda Opcina Lupoglav sanaciju boljunskog kaštela gotovo svake godine kandidira Ministarstvu kulture, sredstva otad nisu dobili.

Opcinski nacelnik Franko Baxa rekao je da ce o dogadaju obavijestiti Konzervatorski odjel u Puli te zahtijevati da «dalje postupaju u vezi objekta».


Podijeli: Facebook Twiter