Urušila se šetnica u Motovunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tijekom obnove motovunskih gradskih zidina popustio je luk na jednoj arkadi pa se na tom dijelu šetnica urušila i stvorila poprilicnu rupu. "Ništa neocekivano", prokomentirala je dogadaj arhitektica Jadranka Drempetic koja vrši nadzor obnove zidina.

Od nje doznajemo da su na dva mjesta volte koje nose šetnicu bile potpuno zazidane pa je s konzervatorima dogovoreno da se razidaju da se za njihovo injektiranje ne bi koristilo previše mase. Kada je zapocelo cišcenje, ustanovljeno je da su volte prilicno nestabilne, a zacijelo su zbog toga nekada u povijesti bile zazidane.



K tomu, jedna od njih je bila nekvalitetno popunjena otpadnim materijalom pa je u takvom stanju, bez razidavanja, ugrožavala šetnicu. Na tom je mjestu kroz beton, postavljen koncem 1970-ih, u zid ulazila voda koja ju takoder razarala. Kada se volta u petak razidala, taj je dio šetnice popustio i nastala je velika rupa, dodaje Drempetic.

Sada treba osigurati stabilnost volte u cijeloj širini šetnice, izvesti oplocenje kao i na ostalim dijelovima, a s donje strane obnoviti voltu i nakon stabiliziranja injektirati, kaže Drempetic. Dotad ce šetnica ostati zatvorena, dakle nece se moci napraviti uobicajeni krug oko mura. Sve ce to, naravno, povecati troškove obnove zidina jer taj posao zahtijeva nekoliko dana rada, zakljucuje Drempetic.


Podijeli: Facebook Twiter