Urušila se kula u starom Raklju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ostaci kule u starom Raklju vec su dugo zanemareni i prepušteni propadanju, iako se nalaze na uzvisini iznad Raškog zaljeva koja je proglašena najljepšim vidikovcem u Istri, a na kojoj se nalazi i crkva Sv. Agneze iz 1495. Nažalost, pocetkom zime jedan dio kule dodatno se urušio, pa je vijecnik Andelo Valic iz Raklja uputio apel nacelniku Marcane Marijanu Kostešicu da se kula sanira i spasi od daljnjeg propadanja.



- Na revitalizaciju Starog Raklja do sada je utrošeno oko sto tisuca kuna, no ako bude moguce, sanaciju kule cemo uskoro odraditi. Taj smo projekt kandidirali za sredstva Ministarstva kulture, imamo troškovnik i ugovor s firmom Kapitel iz Žminja. Problem je u tome što ne postoji nadzor nad takvim gradevinama koje su izdvojene i udaljene od naseljenih mjesta, pa se onuda mnogi posjetitelji penju, što je pogoršalo stanje zidova, rekao je Kostešic.

Ostaci kaštela, 25-metarski zid i dijelovi kružne kule u temeljima, jedini su preostali dio kasteluma do kojih su arheolozi došli cišcenjem raslinja i otkopavanjem. Buduci da su u veoma lošem stanju, teško je tocno odrediti iz kojeg razdoblja gradevina potjece, no smatra se da se radi o ranom srednjem vijeku.


Podijeli: Facebook Twiter