Urušila se dionica Terre Firme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trend da sada kupci diktiraju cijene, kako nekretnina tako i dionica, potvrden je pri trgovanju dionicama Terre Firme u ponedjeljak, 29. ožujka. Njena dionica je pojeftinila za 57 posto na 430 kuna te pritom ostvarila skroman promet od svega 6.020 kuna.

Postignuta cijena je i za 57 posto manja od iznosa od 1.000 kuna koliko su te dionice platili ulagaci prije pet godina, kada je društvo osnovano. Dnevni gubitak koji je dionica zabilježila u ponedjeljak nije ostvarila niti jedna druga dionica na Zagrebackoj burzi tog dana, ali niti prethodnih.

Koliko je to velik dnevni pad cijene, dovoljno govori podatak da se minus od 57 posto može mjeriti jedino s gubitkom od 70 posto koliko je uknjižila dionica Istre 8. ožujka. Obje tvrtke povezuje to što njihovim dionicama nije trgovano od studenoga 2008. godine i u transakcijama tijekom ožujka 2010. su prodane po najnižim ikad postignutim cijenama.

U oba slucaja isti su razlozi za tako drastican pad. Naime, jedan ili dva dionicara tih društava su prihvacanjem nisko postavljenih pocetnih cijena koje su istaknuli ulagaci prekinuli godinu i pol dugu apstinenciju od trgovanja. Upravo je to dovelo do strmoglavog pada.

Nekretnine, brojne i vrijedne, još su jedna poveznica Istre i Terre Firme. Potonje je društvo za ulaganje u nekretnine koje se do lani krasilo titulom prvog zatvorenog investicijskog fonda s javnom ponudom za ulaganje u nekretnine. Terra Firma trenutno nudi na prodaju 12 projekata i nekretnina za gotovo 53 milijuna kuna, a pritom 18 milijuna kuna traže za najvecu parcelu od 61.792 cetvorna metra, udaljenu 1,5 kilometar od Raklja i 1,2 kilometra od plaže.

U prethodnim godinama rasta tržišta dionice Terre Firme prodavane su iznad cijene koju su platili dionicari. Sada su ocito u prednosti kupci koji diktiraju cijene.


Podijeli: Facebook Twiter