Urušava se spomenik žrtvama fašizma u Rovinju

Pred spomenikom se zaustavi svaka grupa turista (A. POKRAJAC)
Pred spomenikom se zaustavi svaka grupa turista (A. POKRAJAC)

Gradski komunalni redari zapriječili su prilaz monumentalnom spomeniku žrtvama fašizma u Valdibori zbog mogućnosti pada kamene oplate postolja i stranica spomenika. Fuge između kamenih ploča su se, naime, počele otvarati pa je realna mogućnost da će neka od njih pasti. Oko spomenika se često igraju djeca, zna im poslužiti i kao meta u igranju loptom pa bi pad neke od ploča mogao biti koban.

Nakon što su uočena oštećenja, spomenik su detaljno "skenirali" stručnjaci žminjske tvrtke Kapitel, specijalizirane za konzervatorske radove. Utvrđeno je da je spomeniku potreban lifting pa će, dok se ne pronađu sredstva za obnovu, biti ograđen.

- Dokumentirali smo oštećenja ankera koje drže ploče na stranicama masivne kamene kompozicije. Protek vremena, blizina mora i često nabijanje loptom u postolje učinili su svoje. Budući da se spomenik i prije popravljao, neke su ploče samo nalijepljene na kamenu strukturu pa je opločenje pravo šarenilo. Struktura se nekako još drži, ali ako sa spomenika u ovakvom stanju otpadne koja ploča moguć je domino efekt i padanje cjelokupnog opločenja, kaže arhitekt Branko Orbanić, direktor Kapitela.

U Kapitelu su sačinili detaljnu dokumentaciju o stanju opločenja baze i stranica spomenika. Dovršavaju i projekt prema kojemu bi trebalo skinuti dotrajale ploče, sanirati i cementom poravnati kamenu podlogu te potom postaviti novu sa ankerima od nehrđajućeg čelika. Procjenjuje se da će za obnovu spomenika trebati osigurati oko 300 tisuća kuna.

U nadležnim službama Grada Rovinja svjesni su da je potrebna obnova prema projektu Kapitela. U ovogodišnjem proračunu, međutim, nisu osigurana sredstva za taj složeni zahvat.

- Za sada smo spomenik preventivno ogradili da slučajno ne bi pala koja ploča, posebno zbog toga što tu često borave djeca. Sredstva za sanaciju nisu ušla u proračun, ali ćemo ih svakako pronaći, vjerojatno za faznu obnovu od gornjeg prema donjem dijelu i postolju, kaže Biserka Matacin, pročelnica Gradskog odjela za izgradnju i održavanje objekata. (A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter