Urugvaj osniva državnu industriju marihuane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Urugvajski predsjednik Jose Mujica planira pokrenuti državnu industriju marihuane kao alternativnu metodu borbe protiv konzumacije droga, piše u utorak britanski Guardian.

Plan je već dobio potporu donjeg doma parlamenta, a prođe li i u Senatu, što ne bi trebao biti problem, Urugvaj će postati prva država svijeta koja će licencirati proizvodnju, distribuciju i prodaju marihuane potrošačima.

Prodaja marihuane trebala bi početi u drugom dijelu 2014. godine po cijeni od jednog američkog dolara za gram (5,55 kuna), kazao je šef urugvajske agencije za borbu protiv trgovine drogom Julio Calzada. On tvrdi da će to biti dovoljno za jednu 'deblju' ili dvije, tri 'mršavije' cigarete.

Calzada dodaje da je ideja koja stoji iza ovog projekta borba protiv sitnog kriminala i okretanje tržišta od ilegalnih dilera. "Ilegalno tržište je rizično i loše kvalitete. Država će ponuditi kvalitetan proizvod i prodavati ga svuda po istoj cijeni", kazao je.

Pušenje marihuane legalno je u Urugvaju, ali uzgoj je kažnjiv. Oko 75 tisuća Urugvajaca puši marihuanu svaki tjedan, a 20 tisuća ih to čini svaki dan, po statistikama.

U SAD-u dvije su savezne države, Colorado i Washington, legalizirale marihuanu i usvojile pravila za njezinu prodaju. Međutim, za razliku od Urugvaja, tamo se marihuana oporezuje i cijena je od 13 do 17 dolara za gram (od 72 do 93,5 kune). (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter