Uruceni Kiklopi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na velikoj pozornici pulskog Doma oružanih snaga urucene su knjižne nagrade Kiklop za 2009. godinu. U jednostavnoj ceremoniji bez pompe koju je korektno vodio Aljoša Pužar, najuspješniji u 14 kategorija dobili su kipice, skulpture u bronci akademskog kipara Josipa Diminica, koji su ove godine zbog recesije bili lakši i manji. Nagradi Kiklop ovo je šesta obljetnica, a dodijeljena je u 13 kategorija prema glasovanju strucnog glasackog tijela kojeg je cinilo 290 prijavljenih glasaca, a 14. velikog Kiklopa - Nagradu za životno djelo koja je utemeljena ove godine - Udruga Sa(n)jam knjige u Istri dodijelila na prijedlog Upravnog odbora Kiklopa uglednom znanstveniku Aleksandru Flakeru.

Urednik godine je Neven Anticevic (Algoritam). Kiklopa za Biblioteku ili nakladnicki niz godine dobila je Irena Lukšic. Julijana Matanovic nagradena je za prozno djelo godine  "Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka" (Mozaik knjiga). Kiklop u kategoriji Debitantska knjiga pripao je Franji Janešu za "Noc mrtvih živaca" (Algoritam), a Ivica Prtenjaca preuzeo je nagradu u ime Arsena Dedica u kategoriji Pjesnicka zbirka godine za djelo "Zidne novine" (Profil International).

Mirko Kovac koji je za knjigu "Elita gora od rulje" (Fraktura) nagraden za knjigu eseja godine. Mirjana Krizmanic dobitnica je Kiklopa za Publicisticku knjigu godine i to za "Tkanje života" (Profil International), a za slikovnicu godine nagradeni su Tomislav Torjanac i Neli Kordic Filipic "Djevojcica i div" (Mozaik knjiga). U kategoriji Knjiga godine za djecu i mladež Sanja Lovrencic je dobila Kiklopa za "Hrvatske bajke" (Leykam international).

Djelo Orhana Pamuka "Muzej nevinosti," preveli Ekrem Cauševic i Kerima Filan (Vukovic & Runjic) nagradeno je za knjigu inozemnog autora godine, dok je za prijevod godine Kiklop pripao Maji Šoljan za djelo Harukija Murakamija "Kad padne mrak" (Vukovic & Runjic). Ugledni germanist Viktor Žmegac "Majstori europske glazbe" (Matica hrvatska) nagraden je za znanstvenu knjigu godine, a u kategoriji leksikografsko djelo godine nagrada je pripala Tomislavu Ladanu i Augustu Kovacecu za "Život rijeci. Etimologija i uporaba" (Novela media).

Upravni odbor knjižne nagrade Kiklop cine: Bruno Kragic (Leksikografski zavod "Miroslav Krleža", predsjednik), Seid Serdarevic (Fraktura, dopredsjednik), Miroslava Vucic (Školska knjiga), Zoran Simic (V.B.Z.), Mišo Nejašmic (Jesenski i Turk), Kruno Lokotar (Algoritam) i Olivera Pleic (u ime Sajma), a medu prezenterima bili su Renato Baretic, Ante Tomic, Slobodan Šijan. Sanja Lovrencic, Magdalena Vodopija.


Podijeli: Facebook Twiter