Urucene nagrade Istria Nobilissima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nagrade 44. izdanja natjecaja za kulturu i umjetnost Istria Nobilissima u organizaciji Talijanske unije i tršcanskog Narodnog sveucilišta dodijeljene su na svecanoj ceremoniji u bujskoj Zajednici Talijana, u prisutnosti generalnog konzula Republike Italije u Rijeci Renata Cianfaranija.

U kategoriji književnosti, u kojoj su ove godine dominirale žene, za poeziju je prvu nagradu posvecenu Osvaldu Ramousu dobila Laura Marchig, ravnateljica Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca iz Rijeke i vrsna pjesnikinja, zbirkom "Horror tempum".

Druga nagrada pripala je nedavno preminulom svestranom umjetniku Umbertu Matteoniju iz Pule, kojemu su okupljeni odali pocast minutom šutnje. Claudiju Geissi iz Kopra i Ivanu Pavlovu iz Umaga urucena su posebna priznanja.

Za poeziju na jednom od dijalekata talijanske nacionalne zajednice prvu je nagradu zaslužila rijecka glumica i autorica Elvia Nacinovich, djelom "Cumo cuna mouta orassion", drugu Libero Benussi iz Rovinja, dok je posebno priznanje pripalo Romini Floris iz Bala.

Umirovljena sveucilišna profesorica iz Pule Nelida Milani Kruljac napisala je prvonagradeni prozni uradak na talijanskom, "Il triciclo". U Bujama je ostala druga nagrada koju je primila Rosanna Bubola, a posebno priznanje otišlo je Rijecaninu Mariju Schiavatu.

Za dijalektalnu prozu dodijeljeno je samo posebno priznanje i to Puljanki Ester Sardoz Barlessi za "Fosca e dintorni". U sekciji eseja na temu književnosti i lingvistike prvonagraden je Puljanin Vito Paoletic koji se bavio rjecnikom Fausta Veranzia, drugonagraden je Rovinjež Elia Benussi, a posebna su priznanja zaslužili Anita Forlani iz Vodnjana i Marina Kancijanic iz Rijeke.

U književnoj kategoriji za gradane Italije podrijetlom iz Istre, primorsko-goranske i dalmatinske regije uruceno je posebno priznanje Nicolou Giraldiju iz Trsta. Druga nagrada u kategoriji kazališta koja nosi ime Raniera Bruminija pripala je Roberti Dubac iz Buja. Posebna su priznanja išla Giuseppeu Pippu Roti iz Umaga i Sergiu Settominiju iz Kopra.



Umažanka Tanja Pecanic osvojila je prvu nagradu u kategoriji vizualnih umjetnosti, (posvecenu Romolu Venucciju), u sekciji slikarstvo, skulptura i grafika, za rad "Porto 1".

Dobitnik druge nagrade je Rijecanin Boris Herceg, a posebnih priznanja Tea Paškov iz Rijeke i Silvia Cindric iz Momjana. Za dizajn, primjenjenu umjetnost i ilustracije prvonagradena je Annamaria (Bruna) Vidotto iz Rijeke, s radom "Forma 2", drugonagradena Arnalda Bulva iz Samobora, dok su posebna priznanja dobile Miriam Monica iz Pirana i Elide Stubelj iz Portoroža.

Rijecanin Egon Hreljanovic zaslužio je prvu nagradu za fotografiju, kao i onu za promociju radom "Variazioni", drugu nagradu osvojio je njegov sugradanin Luca Dessardo, a posebna priznanja Gianfranco Abrami iz Umaga i Ivor Hreljanovic iz Rijeke.

Alessandra Argenti Tremul iz Kopra dobitnica je prve nagrade u kategoriji kinematografske umjetnosti, videa i televizije, i to za dokumentarni film "Istria nel tempo". Drugoplasirana je Anna Apollonio, takoder iz Kopra, dok je dobitnik posebnih priznanja Martino Šesnic iz Rijeke. Za esej posvecen kritici i povijesti kinematografije, videa i televizije dodijeljena je samo prva nagrada, i to Puljaninu Massimu Seppiju za rad o metodologijama i tehnikama istraživanja.

U kategoriji kompozicije nije bilo nagradenih radova, dok je za vokalnu ili instrumentalnu izvedbu prvonagradena Alba Nacinovich iz Rijeke, dobitnica i nagrade za promociju, drugonagradeni David Kumpare iz Medulina, a posebna priznanja dobile su Samantha Stell, Anamarija Lovrecic i Chiara Juric iz Pule.

Za esej o muzikologiji nagraden je Vlado Benussi iz Rovinja koji je proucavao bitinade. Prve dvije nagrade u kategoriji mladih, posvecene Adeliji Bisasol, za poeziju i prozu su dobile Martina Sankovic iz Rijeke i Martina Ivancic iz Rovinja, a posebna priznanja Victoria Maria Savron iz Buja i Pamela Sirotic iz Umaga.

Za glazbu - kompoziciju i izvedbu prvonagradena je Nicol Vidak iz Labina, a za vizualne umjetnosti - slikarstvo, kiparstvo, grafiku i fotografiju posebno priznanje je dobila Lana Gržetic iz Rijeke.

Prva nagrada "Paolo Lettis" za novinarstvo urucena je Flaviju Forlaniju iz Kopra, za seriju radioemisija "Verde Istria", dok je posebno priznanje zaslužio Dario Saftich iz Rijeke. Godišnja Nagrada "Antonio Pellizzer" za najboljeg djelatnika na podruicju školstva dodijeljena je Silvani Turcinovich Petercol iz Rovinja, a za karijeru Opera omnia Giuliani Marchig Matešic iz Rijeke.

Okupljenima se govorom o neprocijenjivoj vrijednosti talijanske kulture u okvirima svjetske baštine i ponosu radi pripadnosti talijanskoj nacionalnoj zajednici bez nacionalizama, obratio predsjednik Talijanske unije Furio Radin.

Program je vodila šarmantna Jessica Acquavita, a vecer su glazbom zacinili talentirani mladi glazbenik Manuel Savron na dijatonskoj harmonici, clanovi limene glazbe bujske Zajednice Talijana na celu s Corradom Morattom i nagradena mlada pijanistica Nicol Vidak.

 


Podijeli: Facebook Twiter