URRU - retrospektiva dizajnera Uroša Raguža

Uroš s provokativnom mladenkom
Uroš s provokativnom mladenkom

To je mala modna retrospektiva jedne velike modne priče - mogao bi biti rezime modnog izložbenog događaja Fashion Form - URRU retrospective, kojim je ovog tjedna Uroš Raguž, taj možda najdugovječniji ako ne istarski, onda zasigurno pulski modni kreator, proslavio desetogodišnji rad za šivaćim strojem i na modnim pistama.

Enfant terrible istarske modne scene, koji nikada nije podilazio masama, na svoj je, 'ajmo ga nazvati jubilarni modni rođendan ponudio djelić svoje karijere. Dakle, bila je to večer made in Uroš u kojoj se pokazao ne samo kao modni stvaratelj, već i kompletan multimedijalni umjetnik. Na zidu su se vrtjeli njegovi videoradovi, dok su sa strane na istim zidovima postavljene fotografije njegovih modela, koje su snimili Igor Zirojević i Renata Bule.

Ovom su prigodom izabrani njegovi najbolji modni radovi, u kojem se stalno prožima moćna žena, domina, snažna, samouvjerena… Izloženo je nekoliko haljina sa Sposa Newsa - od crne vjenčanice s crvenom SM kožnom maskom do bijele haljine u Gallianovom stilu.

Na zidu gotovo bestežinski vise haljina od ručno ušivenih perli i moćni korzet od pleksiglasa, izložene su i njegove ručno rađene cipele za revije, kao i velika kožna torba, koja je samo dio njegovog bogatog modnog opusa.

Kao što je i u uvodnom djelu povjesničarka umjetnosti Gordana Trajković istaknula, Uroševo stvaralaštvo obilježava skulptorska dimenzija pristupu. No, on zapravo stvara funkcionalni glamur kakav se ne viđa na ovim prostorima. Kod njega svaki model predstavlja novi izazov, što se vidi u filigranskom radu i uvijek novim pričama u kontekstu teksture, kroja ili temeljene inspiracije.

Pritom ništa ne prepušta slučaju, budno nagleda svaki milimetar kreacije, oprezno razrađujući decentne, ali ujedno efektne detalje koji zaokružuju priču.

A obljetnicu je proslavio u novoj koži, i to doslovno. Bogata kolekcija sastavljena je od najfinije kože, koja u njegovoj maniri zanatskom i filigranskom obradom gubi rigidnu teksturu te je u jednom trenutku prozračno perforirana dok u drugom stvara harmoničnu igru prošiva, kroja i teksture.

Ono što je dosad radio s drugim materijalima, sada radi s najzahtjevnijim od njih, kožom, a da je pritom efekt identičan. Raskošne i skulpturalne forme zamijenjene su jednostavnim, pročišćenim minimalističkim krojevima koji ističu svu raskoš ne kroja već materijala.

Baš kao i što priliči obljetnici, ovo je možda Uroševa najzrelija kolekcija, kojom se pokazuje kao vrhunski kreativac koji izvan modnih epicentara stvara modu koje se ne bi posramili ni oni bliži oltaru, naravno modnom.

Jedina žalosna, a možda i okrutna dijagnoza komercijalnog neuspjeha mnogih domaćih dizajnera leži u činjenici da hrvatski dizajneri ne stvaraju trendove u svom okruženju, već ih prepoznaju tek kada se maknu iz njega. A Uroš je odlučio ostati, i ova je revija, kako je i sam rekao, autorski rad ljudi koji rade na području Pule s minimalnim novcem.

I revijom je to potvrđeno, da se moda ne događa samo u velikim sredinama i da modu ne stvaraju samo kreatori, nego i mi koji nosimo njihova djela.

Izložba "Fashion Form - URRU retrospective" može se pogledati do 1. siječnja 2014., svaki dan, osim nedjelje, od 17 do 21 sat. (L. BAGAR, snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter