Uroš Todorović Mikšaj pronašao 96 nebeskih maglica

Promatranje neba u potrazi za Messierovim objektima
Promatranje neba u potrazi za Messierovim objektima

Proteklog je vikenda kod zvjezdarnice u Tićanu održan 23. po redu Messierov maraton. Cilj cjelonoćnog natjecanje u promatračkoj astronomiji je pronaći što više od ukupno 110 objekata iz čuvenog Messierovog kataloga nebeskih maglica. Pobjednik, a samim time i sudac idućeg Messierovog maratona u 2018. je Uroš Todorović Mikšaj iz Zagreba s 96 pronađenih objekata. Todoroviću Mikšaju ovo je, nakon 2008. druga pobjeda, ali ova mu je, kaže, ipak bila teža.

Messierov maraton organiziraju Zvjezdarnica Višnjan i Astronomsko društvo Višnjan, a natječu se astronomski radoznalci koji posjeduju teleskop ili vole promatrati nebo kroz teleskop. Ova tradicija u Višnjanu seže u 1995. godinu, a predstavlja jedinstvenu priliku za razmjenu informacija o novinama vezanim za astronomska pomagala, teleskope, ali i u poznavanju noćnog neba za one koji ga još nisu imali prilike promatrati. Naime, tijekom godine samo se nekoliko tjedana u istoj noći na nebu mogu vidjeti svi Messierovi. To se događa koncem ožujka i početkom travnja. Naravno da to treba biti i noć bez Mjeseca koji bi svojim sjajem "sakrio" slabi sjaj nebeskih maglica.

Na ovogodišnjem maratonu sudjelovalo je sedam astronoma s asistentima iz Križevaca, Pule, Rijeke i Zagreba, a glavni je sudac bio Boris Štromar. Sunčano plavo nebo i ugodan proljetni dan koji je nagovijestio lijepu i ne toliko hladnu noć. U poslijepodnevnim satima održana je serija predavanja i razgovora. Natjecanje je započeo u 19,30 privikavanjem na mrak, a publika je koristila svaku priliku da "ukrade" pogled kroz teleskop u nebo. Već u početku natjecanja kontrolna soba teleskopa se napunila, a svi su pozorno promatrali i mobitelima snimali slike nebeskih maglica koje su se pojavljivale na ekranu. Pred sam kraj natjecanja, glavni sudac proglasio je pauzu od sat vremena kako bi svi prisutni mogli pogledati što može prikazati veliki teleskop, kojeg je konstruirala i dala izgraditi talijanska astrofizičarka Margherita Hack, koji je potom u Višnjanu automatiziran i prilagođen za snimanje velikih prostranstava neba. Usred noći, nakratko, je preko Tičana prošla oblačna fronta i malo omela nekoliko objekata, nakon čega je nastavljeno do svitanja, kada su zadovoljni natjecatelji krenuli na počinak. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter