Uroš Raguž: Retrospektiva jedne modne priče

Uroš i mladenka (D. MEMEDOVIĆ)
Uroš i mladenka (D. MEMEDOVIĆ)

To je mala modna retrospektiva jedne velike modne priče - mogao bi biti rezime modnog izložbenog događaja FASHION FORM - URRU retrospective, kojim je Uroš Raguž, taj možda najdugovječniji ako ne istarski, onda zasigurno pulski modni kreator, proslavio desetogodišnji rad za šivaćom mašinom i na modnim pistama.

Taj enfant terrible istarske modne scene, koji nikada nije podilazio masama, na svoj, 'ajmo ga nazvati jubilarni, modni rođendan ponudio je djelić svoje karijere. Dakle, bila je to večer made in Uroš u kojoj se pokazao ne samo kao modni stvaratelj, već i kompletan multimedijalni umjetnik. Na zidu su se vrtjeli njegovi videoklipovi, dok su sa strane na istim zidovima postavljene fotografije njegovih modela, radovi koje su snimili fotografi Igor Zirojević i Renata Bule. Iako je Urošev modni staž duži i bilo bi gotovo nemoguće sve njegove radove smjestiti u jednu prostoriju, tom su prigodom izabrani njegovi najbolji modni uradci u kojma dominira moćna, snažna, samouvjerena žena… Izloženo je nekoliko haljina sa Sposa Newsa - od crne vjenčanice s crvenom SM kožnom maskom do bijele haljine u Gallianovu stilu. Na zidu gotovo bestežinski vise haljina od ručno sašivenih perli i moćni korzet od pleksiglasa, izložene su i njegove ručno rađene cipele za revije, kao i velika kožna torba koja je samo dio njegovog velikog modnog opusa.

Kako je u uvodnom dijelu naglasila povjesničarka umjetnosti Gordana Trajković, njegovo stvaralaštvo obilježava skulptorska dimenzija pristupu. No, Uroš zapravo stvara funkcionalni glamur kakav se ne viđa na ovim prostorima.

A obljetnicu je proslavio u novoj koži, i to doslovno.  Bogata kolekcija sazdana je od najfinije kože, koja u njegovoj maniri zanatskom i filigranskom obradom gubi rigidnu teksturu kože, te je u jednom trenutku prozračno perforirana dok u drugom stvara harmoničnu igru prošiva, kroja i teksture. Ono što je dosada radio s materijalima, sada radi s najzahtjevnijim od njih, kožom, a da je pritom efekt identičan. A raskošne i skulpturalne forme zamijenjene su jednostavnim, pročišćenim minimalističkim krojevima koji ističu svu raskoš ne kroja, već materijala.

Baš kao i što priliči obljetnici, ovo je možda Uroševa najzrelija kolekcija kojom se on pokazuje kao vrhunski kreativac koji izvan modnih epicentara stvara modu koje se ne bi posramili ni oni bliži oltaru, naravno modnom.

Izložba "FASHION FORM - URRU retrospective" može se pogledati do 1. siječnja 2014., svaki dan, osim nedjelje, od 17 do 21 sat. (Lara BAGAR; snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter