Urod smanjili suša i problemi s cvatnjom i oplodnjom maslina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Navikli smo već da za Istru nijedna generalizacija ne vrijedi, pa tako ni u poljoprivredi: s obzirom na mikroklimatske i druge osebujnosti našeg poluotoka, u jednoj jedinoj sezoni netko uz more može imati jedan rezultat, a netko u unutrašnjosti sasvim oprečni. Tako se ni podatak koji se ovih dana čuo u medijima da će "u Istri" ovogodišnji urod maslina podbaciti deset posto ne može uvažiti kao relevantan, jer negdje je bolje, a negdje čak i gore od toga, a ako iz fragmenata različitih vrijednosti uzmemo prosjek, uvrijedili smo i one kojima se godina ponijela dobro, i one kojima se ponijela loše.

Upola manje nego lani!

Uzmimo za primjer onaj dio južnih padina doline rijeke Mirne koji se prostire oko Motovuna. Od Bruna Flega saznajemo da će na njegovih sedam hektara maslinika, smještenih na nadmorskoj visini od 350-400 metara na terasama koje se protežu od Zamaska nizbrdo prema Motovunu odnosno dolini najdulje istarske rijeke, urod biti upola manji nego lani! Bio bi to zasigurno alarmantan i katastrofalan podatak kada ne bismo znali da je lani na ovoj lokaciji urod bio 40 posto veći od uobičajenog odnosno prosječnog. Uz malo matematike, lako zaključujemo da je realan očekivani ovogodišnji podbačaj uroda maslina pod Zamaskom oko 30 posto, što nije veselo, ali nije ni toliko alarmantno, a opet je lošije nego što državni mediji generaliziraju za cijelu regiju.

Razlog podbačaju su, tumači Flego, nepovoljni vremenski uvjeti odnosno pretoplo i suho vrijeme u doba cvatnje. U startu se, dakle, oplodnja maslina dogodila u manjim razmjerima nego što je uobičajeno, a kasnije sušno vrijeme stanje je još dodatno pogoršalo. Problemima s oplodnjom se nije moglo doskočiti, a sušu je Flego suzbijao navodnjavanjem i time, kako smatra, spasio 30-40 posto uroda. Zato će, usprkos manjoj količini ploda, očekivana kvaliteta ulja biti jako dobra, procjenjuje Flego, ali za potpunu sigurnost u procjeni ipak valja pričekati još mjesec i pol, koliko će najmanje potrajati opasnost od tuče. Kako u Flegovim maslinicima raste desetak različitih sorti, i među njima su se mogle uočiti razlike u posljedicama loše oplodnje i suše, a najteže je prošla oblica, kojoj je dodatno naškodilo još i paunovo oko. Štetnika pod Zamaskom zasad nema, kaže Flego, ali strepi se od pojave maslinove muhe, uobičajene za razdoblje koje slijedi. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter