Urod maslina slabiji, no ulje kvalitetnije


Veća navala berača u maslinike tek slijedi, a već je niz uljara otvorilo svoja vrata. Među njima je i vodnjanska uljara San Antonio koji je svoja vrata otvorio prije nekoliko dana, a ovo će mu biti druga godina rada. Lani je uljara preradila 200 tona svih maslina, što vlastitih, što od drugih maslinara.

Ove je godine berba pomaknuta u odnosu na lani, a zbog iznimne suše očekuje se manje uroda nego lani. Ipak, kako tvrdi direktor uljare San Antonio Marijan Marjanović, koji uz uljaru pod mladim maslinicima sa šest tisuća stabala starosti do sedam godina ima 30-tak površina državnog poljoprivrednog zemljišta na južnoj strani Vodnjanštine, tvrdi da će kvaliteta ulja biti izvanredna. Marjanović navodi da zbog iznimno suhog ljeta s visokim temperaturama maslinici nisu bili izloženi nametnicima kao lani, pa su se i manje tretirali.

Samo 30 posto ploda od prošle godine

- Ove godine očekujemo randmane između 12 i 17 posto od svojih ulja jer se jako brinemo o našim maslinama. Očekujemo da naše ulje bude visoke kvalitete te da će zbog toga biti godina za pamćenje. A  za urod, ne mogu sada procijeniti. Što se tiče  randmana ostalih ulja, očekujemo da će se kretati od 8 osam do 14 posto zbog toga jer se puno njih hobistički bavi maslinarstvom, i to vikendom uz svoj stalni posao. Što se tiče same uljare, mislim da će raditi biti velika gužva u nekoliko dana, a da će zbog kiše biti praznog hoda. Ne bih zasad znao kolike ćemo količine preraditi budući da je Vodnjan proglasio elementarnu nepogodu zbog suše. Govori se da će biti samo 30 posto ploda od lani, a to ćemo znati na kraju prerade. Lani je bilo puno ploda, ali je bio slab jer je bio uništen od muhe jer je bila vlažna klima, kazao je Marijanović.

Ove godine sunce je spržilo cvijet masline pa je i oplodnja bila slaba, a u maslinicima San Antonija je zbog toga urod manji za 40 do 50 posto.

- Taj smo manjak uspjeli nadoknaditi zalijevanjem. Naime, imamo navodnjavanje na svim površinama. U jednom masliniku imamo bazen od 300 kubika vode u koji se skuplja kišnica od krovova, dok se drugi napajaju iz bazena od 200 kubika kojega punimo iz bušotine. Treba nam šest dana za napuniti bazen, a pet i pol sati ga ispraznimo! Navodnjavanje je velik problem na Vodnjanštini. Ipak, kako smo nedavno čuli od ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine na dodjeli certifikata za Istarska ekstra djevičanska maslinova ulja u Vodnjanu, ide se ka tome da se maslinarima i vinogradarima pomogne navodnjavanjem, kaže Marjanović.

Buža, karbonaca, bjankera, leccino…

U svojim maslinicima Marjanović ima bužu, bužu žensku vodnjansku, bužu puntožu, istarsku bjelicu, karbonacu, leccino i pendolino. Radi većinom ulje mješavine svih sorti, iako u svojoj ponudi ima i monosortna ulja. Doduše, njih ima u manjoj količini budući da su se na tržištu zbog ukusa potrošača najboljima pokazale mješavine ulja. S većim plasmanom na tržištu počeo je praktički tek lani kada je zbog mladih maslina imao veći urod.

Svoja ulja ne plasira u trgovine, nego samo na svom imanju u Vodnjanu gdje se i nalazi uljara budući da, kako tvrdi njegova supruga Marina koja je s njime zaposlena u tvrtki koja se bavi samo maslinarstvom, mogu biti sigurni da će se održati kvaliteta zbog načina skladištenja. Ističu da kvalitetu ulja, osim predanim radom u masliniku mogu zahvaliti ekološkoj proizvodnji, ali i visokoj najnovijoj tehnologiji same uljare koja ima nova postrojenje i u koju je lani uloženo između 400 i 500 tisuća eura. Temperatura prerade ne prelazi pritom 28 stupnjeva, a uljara može garantirati proizvodnju ekološkog ulja.

- Proizvodimo ulje isključivo iz naših maslinika. Ne otkupljujemo ulje, niti masline jer na taj način jedino možemo biti sigurni u kvalitetu i možemo garantirati da će i nakon godinu dana naše ulje biti istih svojstava kao i kada je proizvedeno. Ujedno, imamo i eko markicu za ulje, a od nedavno i cerifikat i markicu Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje. (Barbara BAN, Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter