?uro Popijac dobio pojacanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar gospodarstva ?uro Popijac dobio je pojacanje, tri državna tajnika koji bi mu trebali biti prvi suradnici u spašavanju domace privrede. Najteži zadatak svakako ceka novog državnog tajnika za industriju Rudera Friganovica u cijem ce resoru biti i brodogradnja.

Friganovic u Ministarstvo gospodarstva prelazi iz Hrvatske gospodarske komore, gdje je bio direktor Sektora za industriju. Zanimljivo je da se u politickim kuloarima spominje da ce jedan od poslova novog ministra Popijaca biti rezanje ovlasti i smanjivanje sredstva HGK-a, odnosno potpuna promjena komorskog sustava, a da je Friganovic vecinu svog radnog vijeka proveo baš u Komori.

Taj 42-godišnji Šibencanin u HGK se vratio 2003. godine, nakon posla u Fondu za privatizaciju, gdje je bio potpredsjednik u vrijeme koalicijske Vlade Ivice Racana. Prije odlaska u Fond, 2001. godine, Friganovic je u HGK-u bio direktor Sektora za trgovinu. Diplomirao je na Elektrotehnickom fakultetu - smjer atomska fizika.

Ivan Bubic ce najvjerojatnije biti državni tajnik bez portfelja, a cini se da ima sve potrebne osobine za taj posao, radio je u Fini kao i ministar Popijac, a uz to je clan vladajuce stranke - HDZ-a. Bubic je direktor Finine podružnice u Puli, a taj je posao obavljao od 1997. godine iz vremena kad je Fina još bila Zavod za platni promet.

Prije toga bio je direktor poduzeca Bubic, devedesetih je sjedio u fotelji direktora Sintetike, a bio je i pomocnik komercijalnog direktora Pazinke. U njegovoj biografiji na stranicama HDZ-a, stranke koja ga je kandidirala za gradonacelnika Pazina, piše i to da je njezin clan od 1992. godine te da je osnivac 154. brigade HV-a i da ima Spomenicu Domovinskog rata 1991.-1992.

Državni tajnik za rad, umjesto Vere Babic, postao je Krešimir Rožman, pravnik Matice hrvatskih sindikata i urednik casopisa Radno pravo. Kako je ravnatelj Hrvatske udruge poslodavca preuzeo Ministarstvo, tako su sindikati dobili mjesto državnog tajnika za rad. Iako se najavljivalo da ce se ostale sindikalne središnjice buniti jer je mjesto pripalo Matici bez dogovora, to se nije dogodilo i Vladino imenovanje Rožmana prošlo je bez sindikalnih primjedbi jer mu nitko ipak nije mogao zanijekati strucnost u podrucju radnog prava.


Podijeli: Facebook Twiter