?uric: Možda je Kos sam pucao

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku sudenja Sefedinu Bilaliju (72), ugostitelju iz Poreca, ?akovcaninu Miru ?uricu (41) zvanom Bombaš te Nikici Curicu (45) iz Osijeka zbog dva pokušaja atentata na bivšeg dogradonacelnika Poreca Eda Kosa, sadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta, saslušano je danas osam vještaka.

Bilali i ?uric su na Županijski sud dovedeni iz pulskog Istražnog centra dok se Curic brani sa slobode. Na raspravi pojacane su sigurnosne mjere pa su dodatno kontrolirani i pregledavani svi koji su pratili sudenje, a ?uric je na rukama i nogama imao lisice.

Balisticarka Marina Galoic Koletic vještacila je ispaljeno zrno i pištolj s prigušivacem koji je, po optužnici, Nikica Curic koristio u studenom 2010. kada je pucao na Eda Kosa ispred njegove kuce u Kukcima.

Najviše pitanja odnosilo se na tragove baruta na odjeci i rukama okrivljenika, ali i Eda Kosa. Objasnila je da su na rukavima Kosove jakne pronadeni tragovi GSR cestica, koje izlaze iz inicijalne kapisle tijekom opaljenja, ali ne i tragovi baruta.

Curicevu braniteljicu Meri Franicevic Gorjan zanimalo je koliko se dugo cestice zadržavaju na odjeci, na što vještakinja nije znala odgovoriti. Pitali su i može li osoba vicna oružju promašiti metu s udaljenosti od tri do pet metara, na što je Galoic Koletic kazala da to ovisi o sposobnosti i psihofizickoj spremnosti, no ona sama s te udaljenosti ne bi promašila.

?uric je, ocito dvojeci o tragovima baruta i GSR cesticama, pitao i je li Kos pucao iz pištolja, na što mu Galoic Koletic nije mogla dati odgovor.

Vještaci iz Centra za kriminalisticka vještacenja "Ivan Vucetic" Mladen Rutelj, Davor Belas i Stanislav Peruško, zaduženi za eksplozive i strojarsko-tehnološka pitanja, svjedocili su i odgovarali na pitanja o dogadaju iz listopada 2006. godine, kad je ispod Kosova Golfa eksplodirala naprava i raznijela ga.

Bilali vještake nije ništa pitao, vec je samo prokomentirao da mu je sve to naštimano tako da umre i da mu se uzme bogatstvo.

Bilalijev branitelj Cedo Prodanovic imao je primjedbu na vještake jer smatra da nisu odgovorili na pitanje o sigurnoj udaljenosti od udarnog vala eksplozije, bilo zbog nestrucnosti, bilo zato što izbjegavaju odgovor. (Mateo SARDELIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.

 


Podijeli: Facebook Twiter