Uređuje se stari rovinjski škver


Ususret punoj remontnoj sezoni trebalo bi započeti uređenje rovinjskog škvera, koje željno očekuju ovdašnji vlasnici ribarskih, prijevozničkih i plovila za rekreaciju, koji nam se svakodnevno obraćaju. Lučka uprava je škver zatvorila u travnju prošle godine, jer zakupac nije plaćao najamninu. Od tada traje ishođenje dokumentacije za njegovu rekonstrukciju. Područje oko škvera je pod konzervatorskom zaštitom pa svaki namjeravani zahvat treba dobiti dozvolu konzervatora.

Kako kaže ravnatelj Lučke uprave, koja će preuzeti škver, Donald Schiozzi, nakon njegovog zatvaranja trebalo je počistiti cijeli prostor, na kojem je bilo mehaničkog, ali i opasnog otpada, ponajviše motornog ulja. U Lučkoj upravi su kao prvi zahvat planirali obnovu betonske podloge škvera, čije su razine raznolike.

To se pokazalo skupim zahvatom jer bi s niveliranjem betona trebalo mijenjati i nagib navoza, koji ulaze u more, pa bi uz ostalo trebalo izvoditi i skupe podmorske radove.

Dok traje izrada i odobrenje dokumentacije u Lučkoj upravi su pregledali vitla za izvlačenje, koja su kao dio opreme pod nadzorom Hrvatskog registra brodova. Od četiri tek je jedan bio ispravan, a ostala tri su morala na remont. Remont se obavlja u jednoj specijaliziranoj splitskoj tvrtki, koje je dala najbolju ponudu, a trebao bi biti uskoro dovršen.

Istovremeno se montiraju kolica za izvlačenje brodova. Uz postojeća tri izgradit će se još jedna nova za manje brodove. Sva će kolica umjesto sadašnjih mehaničkih uređaja za učvršćenje plovila biti opremljena hidrauličkim, što će pospješiti postupak izvlačenja. (A. POKRAJAC, J. PREKALJ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter