Uređuje se šetnica između Rive i Kandlerove ulice

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Sljedeći tjedan započinju radovi na uređenju Prolaza Sv. Teodora kojim će se, uz one koji se već izvode na De Villeovom usponu, dodatno urediti i obogatiti sadržajima starogradska jezgra, kažu nadležni u Gradu Puli. Osim toga, uređenjem ovog prolaza otvorit će se zona prema moru i osigurati pravi doživljaj  mediteranskog štiha ovog dijela grada. No, već jučer su, u sklopu pripremnih radova, uklonjena stabla u prvoj zoni do rive. Iz Grada uvjeravaju da će se zamjenska sadnja izvršiti u narednom periodu i to na više lokacija na području grada Pule. 

Investicija od 2,2 milijuna kuna

Govoreći o samom projektu uređenja prolaza, ističu kako je riječ o složenom projektu kojeg će pratiti i ostala buduća uređenja unutar starogradske jezgre u smislu nove LED rasvjete, šetnice, postave urbane opreme i ostalih projekata koji će revitalizirati ovo iznimno frekventno područje. Dosad su tako ishodovani svi posebni uvjeti građenja, lokacijska dozvola, građevinska dozvola te je odabran i izvođač radova, a to je tvrtka Roveria usluge d.o.o.. Radovi se, prema ugovorenom roku, trebaju dovršiti prije turističke sezone, a cijela je investicija vrijedna nešto više od 2,2 milijuna kuna.

Kako pojašnjavaju nadležni iz Grada, zahvat će osigurati kvalitetnu pješačku komunikaciju, a zbog konfiguracije terena i visinske razlike pristupa zgradama, lokacija je podijeljena na dvije razine, odnosno zone: zona prolaza iz smjera Rive i zona prolaza iz smjera Kandlerove ulice. Prvu spomenutu zonu karakterizira veza s Rivom i usmjerenost prema moru te je zamišljena kao zona za odmor s klupicama, galerijama, fontanom za pitku vodu i ugostiteljskim objektima, a pristupačan i ležeran ambijent  omogućit će zadržavanje posjetitelja i prolaznika. Izvest će se novi platoi kojima će se povezati prizemne pristupne zgrade i središnji pješački tok prilagođen i osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću. 

Urbana oprema i nove sadnice

Druga zona prolaza iz smjera Kandlerove ulice zamišljena je kao poslovna zona s pojedinim preinakama u vizuri prostora i samoj komunikaciji. Prolaz Sv. Teodora uredit će se različitim vrstama kamenog opločenja kako bi se doprinijelo dinamičnosti i istaknula raznolikost na lokaciji. Osim ovih radova, zamijenit će se i kompletna komunalna infrastruktura, postaviti urbana oprema te će se zona hortikulturno urediti. Kako bi se u potpunosti otvorio pogled prema moru uklonit će se derutni objekt te zid koji se nalazi u zoni prema Kandlerovoj ulici.

Tek za kraj zaključuju da će moderno uređena i funkcionalna cjelina Prolaza Sv. Teodora revitalizirati ovo iznimno frekventno područje čemu doprinose i hvalevrijedne privatne investicije tom potezu kao primjerice "Kuća istarskog maslinovog ulja" koja adekvatno prati mediteransku priču Uspona. (S. Z. T.)

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter