Uređuje se plaža, širi lučica i popločava Šaliž

Plaža na Hidrobazi će se nakon betoniranja zidova nasipati šljunkom (D. MEMEDOVIĆ)
Plaža na Hidrobazi će se nakon betoniranja zidova nasipati šljunkom (D. MEMEDOVIĆ)

Pulski gradonačelnik Boris Miletić, obišao je jučer u pratnji pročelnika Ureda Grada Aleksandra Matića, pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu  Giordana Škuflića te predsjednika Vijeća MO-a Dušanka Babića, radove koji su u tijeku u Mjesnom odboru Štinjan. Najprije je posjetio Hidrobazu gdje su u tijeku radovi na uređenju plaže.

Prva faza - uređenje plaža

- U Štinjanu se odvijaju značajni radovi - na Hidrobazi Grad Pula, u suradnji s Ministarstvom turizma, uređuje plažu. Ona je vrlo bitna ne samo za lokalno stanovništvo nego i za naš turizam i drago mi je da će se dio nasuprot Brijunskog otočja, kojem gravitiraju ne samo Štinjanci i Puljani, već i stanovništvo iz okolnih mjesta, napokon urediti, naveo je Miletić.

Dodao je i da mu je drago da se radovi odvijaju prema zacrtanom planu te da će plaža biti gotova prije kupališne sezone zaključivši da je riječ o velikom projektu te da je ovo tek prva od ukupno sedam faza uređenja.

Kako je naveo David Pamić, voditelj gradilišta iz Cesta d.o.o. koja je izvođač radova, na centralnom dijelu Hidrobaze uređuju se dvije plaže, a trenutno se radi na betoniranju zidova koji će biti ujedno i rampa za osobe sa smanjenom pokretljivošću, naveo je Pamić te dodao da će se zatim plaža kompletno nasipati. Radovi bi trebali, kako je naveo, biti gotovi kroz mjesec, mjesec i pol dana.

Podsjetimo, uređenje Hidrobaze podijeljeno je u sedam faza, a

trenutni radovi odnose se na prvu fazu realizacije projekta. Riječ je o izgradnji tri stabilizacijska pera sa školjerama čime će se zaštititi plaža od jakih morskih struja, odnosno osigurati zadržavanje nasipanog šljunčanog materijala na plaži. Projektom je u prvoj fazi izgrađena i cjelokupna interna infrastruktura - struja, voda, kanalizacija. Vrijednost radova iznosi 3,7 milijuna kuna od čega je, temeljem Programa Fonda za razvoj turizma kojega provodi Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Gradu Puli dodijeljen iznos bespovratnih potpora od 1,9 milijuna kuna, od čega 1,5 milijuna kuna za uređenja ove plaže po prvoj fazi, a ostatak za

projektnu dokumentaciju.

Pomoć pri proširenju lučice

Nakon radova na plaži, Miletić je posjetio lučicu u Štinjanu, gdje ga je dočekao predsjednik PŠRD-a Štinjan Marijan Rupenović te upoznao da će se proširenjem lučice i izgradnjom novog lukobrana dobiti nova 84 veza. Podsjetimo, Grad Pula je, nakon što je Pomorsko športsko ribolovno društvo "Štinjan" dobilo dozvolu za proširenje lučice, ovo društvo djelomično oslobodio obveze plaćanja komunalnog doprinosa (PŠRD Štinjan je platio 207,8 tisuća kuna, odnosno polovicu utvrđenog iznosa na ime komunalnog doprinosa od 415,6 tisuća).

Također Grad im je pomogao na način da im je ustupio višak građevinskog materijala s gradilišta nove pulske Opće bolnice za nasipavanje. Grad se tako odrekao 3.800 kubika kamena s gradilišta bolnice te je Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI-ju) uputio službeni zahtjev da se taj materijal dodijeli za uređenje lučice u Štinjanu. Ustupanjem građevnog materijala, procijenjene vrijednosti oko 102 tisuće kuna, dodatno se želi potaknuti razvoj lučice Štinjan, čime bi u konačnici uređenje bilo znatno financijski povoljnije kako za mještane Štinjana koji većinom, kao članovi PŠRD-a Štinjan, financiraju izgradnju, tako i za žitelje ostalih okolnih područja.

Šaližu vratiti stari sjaj

Potom je delegacija posjetila i Ulicu Sv. Margarete u samom centru Štinjana ili kako je mještani zovu Šaliž, gdje se upravo radi na popločavanju ulice kamenim pločama. Izrazivši zadovoljstvo viđenim te raspitujući se za mišljenja stanovnika, Miletić je novinarima pojasnio da će se ovoj ulici napokon vratiti stari sjaj, budući da je ona prvi puta raskopana prije puna tri desetljeća i nikada nije vraćena u prvobitno stanje. Radovi na uređenju ove ulice - kompletne infrastrukture i popločavanje kamenom Grad košta 1,6 milijuna kuna.

- Štinjanci su dugo čekali da im se uredi centar mjesta, nadam se da ćemo ovim Šaližu vratiti nekadašnji sjaj, poručio je pulski gradonačelnik te najavio i nova ulaganja u ovo mjesto:  primjerice upravo se kreće s uređenjem novog dječjeg igrališta na Kašćunima. (Borka PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter