Uređuje se devastirana stoljetna zgrada u centru Pule

Zgrada se uređuje nakon četvrt stoljeća (N. LAZAREVIĆ)
Zgrada se uređuje nakon četvrt stoljeća (N. LAZAREVIĆ)

Prostor koji gotovo četvrt stoljeća stoji prazan i derutan, u samom centru Pule, na Danteovom trgu, napokon se uređuje. Kako smo doznali, budući da je zgrada od strane tvrtke Labusca d.o.o. kupljena u derutnom stanju, te je ubrzano propadala i krov se urušavao, odmah po prikupljanju dokumentacije i izradi projekta u skladu s uputama konzervatora, krenulo se u reparaciju krova.

Napušteno i ruševno zdanje

Kako doznajemo od Vedrane Škuflić, voditeljice projekta, potom će krenuti i s radovima na uređenju pročelja, ali sve u postojećim gabaritima.

- Sada smo u prvoj fazi kojom će se sanirati postojeće stanje zgrade, a o namjeni prostora će se naknadno odlučiti, navela nam je Škuflić.

Što god da se u zgradi otvori zasigurno će to biti puno bolje nego što je bilo desetljećima u kojima je zgrada služila kao okupljalište narkomana i odlagalište otpada. Naime, prostor u strogom centru Pule na Danteovom trgu već više od 25 godine bode u oči kao zatvoreno i napušteno, ruševno zdanje. Prema pritužbama okolnih stanara, iznad ulaznih vrata odavno su razbijena stakla, derutni krov pun je rupa i odavno prokišnjava, s fasade padaju komadi, a unutrašnjost je prepuna otpada. Idealno je to stanište štakora i žohara, koji odande kreću prema okolnim zgradama, kao što smo već nekoliko puta pisali.

Većina starijih Puljana prostor znaju kao bivšu zgradu HAK-a, odnosno JAK-a. No, prije nego je tu otvoren autoklub u ovoj je zgradi bila prva gradska vatrogasna postaja otvorena još davne 1878. godine, premještena iz Arsenala gdje je do tada bila. Razlog je veliki požar koji se tada dogodio i koji je prijetio gradu, a kako su "pompieri" bili unutar Arsenala, gradski su ih oci odlučili strateški postaviti tako da uvijek budu na oprezu i pripravni za svaku buduće iznenađenje. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter