Uredni platiše bez zakupa za prosinac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao jednu od mjera antirecesijskog programa umaški vijecnici odlucili su svoje sugradane koji se vode kao uredni platiše osloboditi zakupa za prosinac. Rijec je o prostorima u gradskom vlasništvu te ustanovama i poduzecima u kojima je Grad osnivac.

Gradski celnici nadaju se da ce time amortizirati udar na zakupce, dok za 2010. planiraju pronaci druge nacine stimuliranja gospodarstva u vrijeme krize. Ako se do kraja mjeseca jave svi koji ne duguju Gradu, izracunato je da bi proracun ostao bez približno 250 tisuca kuna. Gradonacelnik Vili Bassanese napomenuo je da su potraživanja po osnovi zakupa prešla cetiri milijuna kuna.

Vijecnici su se uglavnom složili s ovim potezom (od ukupno njih 18 dvojica su bila protiv, a jedan suzdržan), premda su istaknuli da nije fer prema onima koji su vlasnici poslovnih prostora jer recesija udara po svakom džepu. Predložili su da se ostale oslobodi placanja komunalne naknade za isti mjesec, na što je gradonacelnik kazao da to zbog formalnih stvari sad ne mogu napraviti. Naime, trebalo bi izmijeniti odluku o komunalnoj naknadi, ali nešto ce smisliti da bi i drugima pomogli.

"Ovo je vrlo lukava antirecesijska mjera jer, da bi ostvarili ovaj znacajan popust pred Novu godinu, svi moraju do 30. studenog platiti svoje dugove, vjerujem nenamjerno zaostale. Poznato je da mnogi duguju po osnovi komunalne naknade", rekao je šef Kluba vijecnika IDS-a Mladen Fabris. SDP-ovac Marijan Uckar nije bio tog mišljenja. Po njemu vecina nece platiti dugove, a odluku o oslobadanja od zakupa smatra nepravednom i nesocijalnom. Njegovo je mišljenje da je trebalo pomoci samo posrnulim poduzetnicima, a ne svima.


Podijeli: Facebook Twiter