Urediti plažu bez financijskog utega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uredenje 2,7 kilometara fažanskog lungomarea od Valbandona do Pinete procijenjeno je na 50 milijuna kuna, a taj bi financijski uteg zaobišao Opcinu i bio prebacen na najmoprimce uz plažu. Rezultat je to idejnog projekta koji je pokrenula fažanska Ladonja i prezentirala ga danas novinarima.

"Radi se o podrucju koje bi se dalo u najam na deset godina i bilo podijeljeno na segmente maksimalne dužine 100 metara koji su podložni mini projektu. To znaci da bi najmoprimac mogao tu prodavati vino, maslinovo ulje, iznajmljivati pedalina, otvoriti bar… Godišnja najamnina bila bi 100 tisuca kuna. Od realizacije projekta dijeli nas pet koraka, a to su izrada projektne dokumentacije u roku od mjesec dana na temelju koje bi uslijedila izmjena detaljnog urbanistickog plana. U studenom bi se vec mogao raspisati natjecaj za najmoprimce koji bi potom uplatili najam za deset godina unaprijed nakon cega bi uslijedilo uredenje plaže. Vec imamo 50-ak zainteresiranih, mahom za otvaranje beach-barova", rekao je Ladonjin clan Vladimir Filipovic.

Uredenje plaže podrazumijeva poplocenje šetnice, izgradnju rampi za osobe s invaliditetom, postavljanje standardiziranih montažnih objekata i kompletne infrastrukture. Fažanci bi, smatraju u Ladonji, uredenom plažom dobili besplatan pristup moru, Opcina prihod od prireza i ostalih davanja te smanjenje nezaposlenosti. Projekt ce se u petak u 19 sati predstaviti mještanima u opcinskoj zgradi i zatražiti njihovo mišljenje o njemu.


Podijeli: Facebook Twiter