Uredite stan u duhu shabby chica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tehnika shabby chic ne izlazi iz mode. Taj takozvani pohabani izgled posebno je popularan kad se preuređuje stari namještaj, no i dekoracije za dom u tom stilu vrlo su tražene. Jesen nam je dobrano zakucala na vrata pa se pomalo povlačimo u svoje odaje, a što više boravimo doma, više nam se po glavi mota kako povoljno i brzo ukrasiti svoj stambeni prostor, jer svakom rješenju, pa bilo ono i skupo, dizajnersko, nekako dođe kraj. Stoga evo jedne ideje kako sami jednostavno možete napraviti zgodan ukras.

Potrebno: platno, salvete s motivom po izboru, dvije nijanse akrilne boje, brusni papir, škare, ljepilo i lak za salvete.

Postupak: Izaberite salvetu s motivom koji vam se sviđa. Mi smo iz bogate ponude hobby & art trgovine odabrali onu s uzorkom lavande.

U skladu sa salvetom odaberite dvije nijanse akrilne boje, jednu tamnu i jednu svijetlu. Za potrebe ovog tutorijala mi smo koristili tamnoljubičastu i bijelu boju. Platno obojite tamnijom akrilnom bojom te ga osušite. Parafinskom svijećom natrljajte platno, a posebno rubove. Potom ga obojite svjetlijom akrilnom bojom te osušite.

Izbrusite platno finim brusnim papirom da dobijete pohabani, shabby izgled. Brusite onoliko koliko želite da vaš rad izgleda staro.

Izrežite ili iščupkajte odabrani motiv, zalijepite ga na platno koristeći ljepilo i lak za salvete. Po želji svoj rad možete ukrasiti rafijom, satenskom trakom, čipkom.

Nakon što ste platno obojili tamnom akrilnom bojom, na paletu stavite odabranu svijetlu boju. Sa strane na paletu stavite žlicu šećera.

Spužvicu umočite u boju, a zatim u šećer. Tapkajte po podlozi i ponavljate postupak dok je ne prekrijete, no sa šećerom ne treba pretjerivati. Sve dobro osušite fenom. Šećer se treba lagano i otopiti!

Izbrusite platno finim brusnim papirom da dobijete pohabani izgled, no nemojte previše pritiskati ako ne želite da se vide pruge.

Povremeno mokrom spužvicom pređite po izbrušenom dijelu te nastavite brusiti. Slijedi lijepljenje motiva. (K. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter