Uredit će se školska igrališta u Ližnjanu i u Šišanu

Dječje igralište u Ližnjanu (D. ŠTIFANIĆ)
Dječje igralište u Ližnjanu (D. ŠTIFANIĆ)

Na preksinoćnoj sjednica Općinskog vijeća Ližnjana usvojene su sve točke dnevnog reda među kojima i odluka o izmjenama i dopunama programa gradnje objekata i komunalne infrastrukture za 2016. godinu. Ovom odlukom povećane su stavke programa koje se odnose na izradu projektne dokumentacije i uređenja školskih igrališta iza školskih zgrada u Ližnjanu i Šišanu u koja je do sada veoma malo ulagano te je time bila upitna i njihova tehnička ispravnost za održavanje tjelesne kulture.
 
Iznosom od ukupno 515.000 kuna zadovoljit će se potrebe školaraca i djece iz vrtića, te će u novo uređenim igralištima, djeca moći uskoro obavljati svoje školske, sportske i ostale aktivnosti.
 
Načelnik općine Ližnjan Marko Ravnić je istaknuo da osim izgradnje igrališta u Šišanu i u Ližnjanu, općinsko je Vijeće odlučilo povećati stavke koje se odnose na izgradnju i održavanje javne rasvjete u svim naseljima općine Ližnjan. U taj projekt, kaže Ravnić, uložit će se nešto manje od pola milijuna kuna. 
 
- Povećana je i stavka koja se odnosi na izgradnju i održavanje javne rasvjete u svim naseljima općine Ližnjan. Sada će se za tu namjenu izdvojiti ukupno 430.000 
kuna. Uzevši u obzir činjenicu da se naša naselja neprestano šire, odlučili smo što je više moguće izgraditi javnu rasvjetu na onim dijelovima naselja na kojima ista do sada nije postajala. I to zbog razloga što bi u tim mjestima noću bilo jako teško voziti i kretati se s obzirom na činjenicu da je bila jako slaba vidljivost. 
Ističem da ćemo se orijentirati isključivo na takozvanu ekološki prihvatljivu LED rasvjetu, a na pojedinim dijelovima biti će postavljena i solarna rasvjeta, odnosno rasvjetna tijela koja će se danju puniti i akumulirati energiju da bi noću mogli adekvatno svijetliti, ističe Ravnić.
 
Na taj način Općina Ližnjan razmišlja kako uštedjeti te se usmjerava na štednju energije i obnovljive izvore energije. To će svakako u budućnosti svakako biti prioritet, kaže Ravnić.
 
- Također je izglasano i povećanje stavke izrade katastarskih podloga i izmjere za uknjižbu postojećih nerazvrstanih cesta koje nisu upisane u zemljišne knjige na iznos od 480.000 kuna. Da bi se takve ceste upisale u zemljišne knjige kao vlasništvo Općine Ližnjan potrebno je izraditi geodetski elaborat izvedenog stanja da bi se time formirala jedinstvena katastarska čestica na kojoj je izvedena javna cesta unutar jedne katastarske općine, kaže Ravnić.
 
Uknjižba Općine Ližnjan kao vlasnika nerazvrstanih cesta veoma je bitna za mogućnost prijave na razne natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, primjerice izgradnju cesta, kanalizacije, vodovodne mreže, obzirom da je za sve navedene natječaje preduvjet riješeni imovinsko pravni odnosi. (C. B. GALIĆ)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter