Uredit će se plaža na Valovinama i Fratarskom otoku

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Govoreći o investicijama u turističku infrastrukturu, nezaobilazno je pitanje ulaganja na području Grada Pule. U sklopu zahtjeva koji su jedinice lokalne i regionalne samouprave podnosile na natječaj Ministarstva turizma, Grad je naveo uređenje plaže Valovine te plaže na Fratarskom otoku. No, nije naodmet spomenuti da se na investicije u priobalju nadovezuje i najavljeno uređenje cikloturističke infrastrukture oko Vallelunge. Stoga smo za pojašnjenje planiranih investicija upitali nadležne u Gradu Puli.

Financiranje dokumentacije

"Ovisno o otvorenim natječajima od strane Ministarstva turizma, u pogledu uređenja plaža i njihovo obogaćivanje sadržajima koji bi bili zanimljivi za Puljane i goste koji iz godine u godine sve brojniji dolaze u naš grad, kontinuirano apliciramo svoje projekte kako bi se osigurala značajnija financijska sredstva za njihovu realizaciju", kažu u uvodu nadležni iz Grada Pule.

Ističu nadalje da su upravo u tom pravcu, prema nadležnom ministarstvu aplicirali izradu projektne dokumentacije za uređenje plaže Valovine, plaže na Fratarskom otoku te razvoj cikloturističke infrastrukture na lokaciji Vallelunga.

"Intencija Grada je u predstojećem periodu, uz namjenska proračunska izdvajanja Grada i ostale dostupne modele financiranja postepeno, planski i prioritetno pristupiti uređenju plaža prilagođenih svim dobnim generacijama i potrebama te dodatno ojačati turistički potencijal grada koji godinama bilježi povećan broj, kako stranih, tako i domaćih, gostiju. Turistički projekti usmjereni su na proširenje turističke infrastrukture i sadržaje vodeći računa o potrebama i afinitetima sve šire javnosti koja će ih koristiti, istovremeno brinući o očuvanju prirodnih i povijesnih znamenitosti kojima Pula obiluje", ističu nadalje u Gradu.

Uređenje Valkana i Hidrobaze

U tom pogledu valja napomenuti, kažu, da se krenulo s uređenjem sunčališta na gradskoj plaži Valkane za što je osigurano nešto više od pola milijuna kuna. Također, uređuje se i plaža na Hidrobazi budući da je na temelju Programa Fonda za razvoj turizma kojega provodi Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Gradu Puli dodijeljen najviši iznos bespovratnih potpora od čak 1,5 milijuna kuna za nastavak projekta uređenja ove plaže.

"U posljednje tri godine u uređenje i održavanje plaža pod nadležnošću Grada Pule uloženo je oko 4,5 milijuna kuna. Navedenim projektima i nizom drugih, turistički potencijal grada planira se podići na najvišu razinu, a razvoj cikloturizma usko je s time povezan, u dijelu definiran i u projektnoj dokumentaciji posebno kod većih zahvata uređenja. Naime, prostornim planovima Grada Pule (posebno Generalnim urbanističkim planom Grada Pule) utvrđena je potreba uvođenja i unapređenja biciklističkog prometa u prometni sustav i to: uređenjem i podizanjem kvalitete postojećih biciklističkih komunikacija s opremom, gradnjom mreže novih biciklističkih komunikacija te gradnjom ostalih biciklističkih staza unutar naselja rekreacijskih područja i parkova", kažu u Gradu Puli.

Govoreći konkretno o ulaganju u plažu na Fratarskom otoku, direktor tvrtke Fratarski d.o.o. Vjekoslav Jozanović ističe da se radi o plaži od glavnog mola ulijevo, gdje bi se trebao urediti jedan sanitarni čvor i neki sadržaji na plaži, prvenstveno usmjereni na djecu, ali da te prvotne ideje treba konkretizirati projektnom dokumentacijom. Stoga se, kaže Jozanović, i traže sredstva za izradu dokumentacije.

Upitan za eventualne novitete koji bi Puljane mogli dočekati u 2016. kaže da je o tome još prerano govoriti, ali da primarno rade na dugoročnijim planovima, poput rješavanja kanalizacije i oborinske odvodnje što je postao problem zbog sve većeg broja kampista.

- Sada smo dosegli takvu razinu razvoja otoka da dolazi sve veći broj ljudi pa se mora početi razmišljati o ovako važnim investicijama, istaknuo je Jozanović. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter