Uređenjem prostora do nove vizure grada

Mandrač u Novigradu (M. MIJOŠEK)
Mandrač u Novigradu (M. MIJOŠEK)

Uoči početka glavne turističke sezone, ovih je dana završena prva faza radova na uređenju novigradskog Parka mladih, čime će ova površina u neposrednoj blizini gradske knjižnice, kina i budućeg multimedijalnog centra, kao i netom uređenog prostora Rivarele, dobiti posve novu vizuru.

Uređenje i opremanje parka planirano je u dvije faze, potvrđuju iz novigradske gradske uprave, dodajući da je već sada u konzultacijama sa strukom uklonjeno nekoliko bolesnih borova loše statike. Također, izvađeno je i nekoliko zaostalih panjeva, obrezana su stabla, a ugrađeno je i 70 prostornih metara zemlje za travnjak. Na tom je dijelu posađeno deset novih listopadnih i cvjetnih stablašica, poput tulipanovca, indijskog jorgovana, mimoze… 

Dvije faze radova

U parku je postavljeno šest novih klupa, a postojeće dječje igralište uređeno je i opremljeno novim igralima. Postavljena je i nova, takozvana antitraumatska gumena podloga, kao i nove sprave za igru, sve s važećim sigurnosnim certifikatima Europske unije. Uz to postojeći kandelabri javne rasvjete su popravljeni i osvježeni novom bojom, te su ponovo montirani na dosadašnjim pozicijama.

Tijekom druge faze radova koja je u planu iduće godine, uredit će se nova staza i travnjak, odnosno preostale zelene površine. Idejnim rješenjem uređenja parka predviđene su i površine koje će omogućiti kulturne i druge slične sadržaje, koje će ponuditi i osmisliti obližnja knjižnica ili drugi subjekti.

- Započeto uređenje Parka mladih, koje je već dalo novu vizuru i nove sadržaje cijelom tom prostoru, na najbolji će način zaokružiti naše višegodišnje napore i nastojanja u uređenju tog dijela grada, istaknuo je novigradski gradonačelnik Anteo Milos, dodajući kako će se radovi nakon sezone nastaviti uređenjem ostatka šetnice odnosno kolnika, a predstoji i uređenje plaže na Rivareli.

Novo kino - MMC

Iduću ljetnu sezonu ovaj turistički i atraktivni dio grada dočekat će s novim sadržajima i novouređenim javnim površinama - plažom, parkom i šetnicom, ali i novim reprezentativnim smještajnim objektom, dizajn-butik hotelom Rivalmare, koji je upravo u izgradnji.

- Sve to zajedno svakako će podići razinu turističke ponude našega grada. Osim toga, investicija u uređenje parka bitno će podići i komunalni standard naših sugrađana, koji će s njezinim dovršetkom dobiti kvalitetan i sadržajan prostor za dječju igru, ugodno okruženje za slobodno vrijeme, posebice mladih, te novu simpatičnu lokaciju za kulturne i druge slične sadržaje na otvorenom, veli novigradski gradonačelnik.

Naglašava da će kruna cijele priče biti rekonstrukcija zgrade kina u novi suvremeni multimedijalni centar, za što je već izrađena  projektna dokumentacija, a sve bi se financiralo iz nekog od europskih fondova.

Dodajmo kako je ova investicija ukupno vrijedna 400-tinjak tisuća kuna, od čega će se iz gradskog proračuna osigurati 100 tisuća, a investiciju će s 300 tisuća kuna sufinancirati novigradska Turistička zajednica. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter