Uređenje Trga kralja Tomislava sljedeće godine

Trg kralja Tomislava (Manuel ANGELINI)
Trg kralja Tomislava (Manuel ANGELINI)

Javne tribine o kreiranju proračuna iznova su pokazale da Verudeže najviše zanima kada će se konačno, nakon 50 godina čekanja, urediti najveća zapuštena površina u Puli - Trg kralja Tomislava. Zimi kaljuža, ljeti prašina, a za svakih oborina poplava, muke su po Verudeže, i stanovnike okolnih kvartova, koji gravitiraju ovom području s nekoliko velikih trgovina i zelenom tržnicom.

Prvo riješiti oborinsku odvodnju

Pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat za Trg kralja Tomislava govori da je riječ o jednom od najznačajnijih i najiščekivanijih projekta za kojeg je u izradi projektna dokumentacija. Već je ove godine Grad u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture izdvojio 1,6 milijuna kuna. Dokumentaciju izrađuje je Studio BF koji je pobijedio na natječaju za najbolje rješenje uređenja trga i prema informacijama dokumentacija bi trebala biti predana Gradu do konca ove godine.

- Da bi se bilo što radilo na Trgu kralja Tomislava potrebno je prvo riješiti oborinsku odvodnju, odnosno izmjestiti, trenutno mješoviti, kolektor koji se površinom proteže pristižući s Vidikovca. Dakle, u toku je "nulta" faza projekta, a kada dobijemo dokumentaciju krećemo s izgradnjom oborinske i fekalne odvodnje, ne samo trga već i okolnih ulica, kaže pročelnik Prhat, istaknuvši da je Grad već naručio radove koji će se realizirati sljedeće godine u sklopu ostalih radova predviđenih projektom.

Pročelnik ističe da će se uređenje Trga kralja Tomislava odvijati u faza, prvo odvodnja, potom uređenje površine, odnosno dječjeg igrališta, "šetališta" i zelenih površina, a potom, ovisno o financijskim sredstvima i interesu, građevina Društvenog doma i Tržnice.

- Nama je važno urediti kompletnu površinu Trga kralja Tomislava i zato nakon odvodnje idemo na uređenje površine, a za kraj su ostavljene građevine. Nadamo se, s obzirom da je Studio BF najavio predavanje dokumentacije do konca ove godine, da bi s radovima započeli u 2015. godini. Već se dogovaraju fazi i modeliteti, kaže pročelnik.

Prioritetni zadaci su uređenje trga, prometno rješenje s rasporedom parkirnih mjesta koja će se umjesto u podzemnu garažu smjestiti na obodu površine, rekonstrukcija kolektora fekalne te izgradnja oborinske kanalizacije i planiranje javne rasvjete s urbanom opremom. Uređenje će, što je potvrđeno, pratiti izgradnja oborinske kanalizacije, a površina koju trebati urediti ima oko deset tisuća četvornih metara.

Uređenje kompletne površine trga

Gradonačelnik Boris Miletić, prilikom prijašnjeg spominjanja uređenja trga naveo je da će se ovim projektom urediti sadržaji koje su građani htjeli. Zato je Grad i, u suradnji s Društvom arhitekata Istre, proveo anketu građana, te smjernice uređenja izradio prema njihovim zahtjevima. Ponovio je tada Miletić da Grad prvo namjerava urediti prašnjavu površinu na kojoj treba najprije izmjestiti odvodni kolektor, a potom urediti zelenu površinu i dječja igrališta, dok bi se objekt tržnice izgradio u kasnijoj fazi projekta. Problem plavljenja trga, koji je stanarima ovog dijela Verude i korisnicima tržnice, već godinama jedan od najvećih problema, Herculanea (ili nova tvrtka Pragrande) riješit će premještanjem glavnog kolektora. Jedna od ideja je i da se dio odvodnje riješi upojnim bunarima. Na području je kompleksna odvodnja jer sredinom trga prolazi glavni odvodni kolektor što je uzrok čestih plavljenja te se traži njegov razmještaj.

Ukupan trošak uređenja trga bit će poznat tek nakon izrade projektne dokumentacije, a kroz fazno uređenje vjeruje se da bi nekoliko subjekata (Tržnica, Pula parking, Grad Pula) trebalo sudjelovati u financiranju određene faze projekta. (Goran ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter